Іноземці вербували харків'ян до міжнародного терористичного угруповання неонацистів

Двом вербувальникам заборонили в'їзд до країни на три роки.

В Україні хотіли створити осередок угруповання, причетного до терористичних проявів в різних країнах світу.

Для цього двоє іноземців прибули до України, щоб залучити жителів Києва, Харкова та Львова до лав екстремістів, їх викрила СБУ.

"Служба безпеки України попередила спробу створення в нашій державі осередку міжнародного неонацистського угруповання, яке причетне до скоєння в різних країнах світу терористичних проявів на расовому ґрунті з використанням саморобних вибухових пристроїв", — розповіли силовики.

За даними СБУ, двоє іноземців також підготували відеоролик, де пропагували ідеї неонацизму і закликали людей до скоєння особливо тяжких злочинів, в тому числі вбивств і терактів. Це відео поширювали через спеціалізовані спільноти в соцмережах.

"Встановлено, що іноземці намагалися вступити в один з українських військових підрозділів для отримання бойового досвіду, який представники угруповання планували використовувати в протиправній діяльності", — уточнили силовики.

Вербувальників примусово повернули на батьківщину з подальшою забороною в'їзду до України на три роки на підставі положень закону "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства".