Головний санлікар розповів, як уникнути локдауну

Поки не зрозуміло, чи чекати більш жорстких карантинних обмежень в новорічні свята.

На думку головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, уникнути посилення карантину можна, якщо всі будуть виконувати протиепідемічні норми.

Віктор Ляшко дав рекомендації і запевнив, що зараз система охорони здоров'я справляється з кількістю хворих.

"Все залежить від нас з вами. Якщо всі будуть носити маску на обличчі, яка прикриває рот і ніс, то, в принципі, за нашими прогнозами взагалі не потрібно буде вводити ніяких додаткових жорстких обмежень. Але необхідним є дотримання 100% протиепідемічних норм, які прописані . Сьогодні система охорони здоров'я справляється з кількістю випадків, які ми реєструємо. Ми  прогнозуємо, знаємо, яким може бути потенційне зростання кількості випадків. Тому відпрацьовуємоо величезну кількість варіантів. На сьогоднішній день у мене на столі лежить як мінімум шість можливих варіантів розвитку подій", — пояснив головний санлікар.

За словами міністра Кабміну Олега Немчінова, навряд чи варто чекати рішення про введення інших карантинних обмежень або скасування "карантину вихідного дня".


"Я не думаю, що до середи взагалі якісь рішення будуть прийняті з приводу того, як ми будемо продовжувати або змінювати карантинну політику. Паралельно працює секретаріат РНБО, який дуже активно моніторить ситуацію і порівнює з прогнозами, які були, паралельно працюють аналітичні центри при уряді і в профільних міністерствах, в першу чергу в Міністерстві охорони здоров'я. Є й пропозиції, які будуть виноситися на засідання уряду", — розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аваков закликав не затягувати з повним локдауном

Міністр Кабміну уточнив, після цих вихідних, проведуть аналіз трьох тижнів "карантину вихідного дня" і приймуть відповідне рішення.

"Всі ми стежимо за щоденними даними про захворюваність і можемо проаналізувати, наскільки ... крива росла протягом декількох тижнів", — додав Немчінов.

Нагадаємо, уряд зобов'язаний за тиждень попереджати про введення карантину.