Головний санлікар розповів, чи можуть перенести місцеві вибори через коронавірус

При прийнятті рішення будуть дивитися на зони епіднебезпеки.

У Міністерстві охорони здоров'я розробляють план проведення виборів під час пандемії коронавірусу за прикладом Польщі. Проблемним називають питання механізму, за яким будуть голосувати люди на самоізоляції.

Місцеві вибори 25 жовтня можуть перенести, якщо половина території України буде віднесена до "червоної" зони епідемічної небезпеки. Про це заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко в ефірі телеканалу "Україна 24"

"Сьогодні країна поділена на території епіднебезпеки. Якщо відсотків 50 території буде в "червоній" зоні, то це буде підставою для того, щоб серйозно задуматися про доцільність проведення масових заходів, в тому числі і виборів. Зараз ми в приклад беремо Польщу, яка нещодавно проводила вибори. Їх чіткі рекомендації показали, що дотримання цих протиепідемічних норм не впливає на зростання кількості випадків захворюваності коронавірусною хворобою", — сказав Ляшко.

За його словами, засобів захисту для проведення виборів зараз досить. Це будуть маски, щити і антисептики. Виборців зустрічатиме людина, яка розповість про дотримання протиепідемічних правил під час виборів, як це було в Польщі.

"У нас зараз вже все зроблено. Ми взяли передовий досвід, зокрема особливості того, що робили поляки. Вони членів виборчих дільниць зобов'язали носити захисні маски, щитки, які перекривають і інші слизові оболонки, зокрема очі. А всі решта, хто йшов голосувати, надягали захисні маски, на вході були антисептики для обробки. Стояла спеціальна людина, яка розповідала, що спочатку обробляємо руки, потім заходимо. В кабінках теж були антисептики", — пояснив головний санлікар.

Однак в Міністерстві охорони здоров'я поки не знають, що робити з людьми, які будуть перебувати на самоізоляції. Їм потрібно буде реалізувати виборче право, при цьому виходити з дому не можна.

"Зараз проблема — тільки відпрацювати механізм, як будуть голосувати ті люди, які знаходяться на самоізоляції, у зв'язку з тим, що вони були в контакті з хворим. Оскільки наперед ми не можемо передбачити хто в кінці жовтня буде в контакті і потрапить до додатку "Дій вдома" і буде на самоізоляції через те, що контактував. У нас процедура прописана вже сьогодні — хто буде приходити додому збирати голоси, як вони будуть захищені, як ми їх протестуємо. Це все відпрацьовано. Але є трохи проблемні питання — як організувати, щоб всі висловилися", — сказав Ляшко.

Як писав KHARKIV Today, 15 липня Верховна Рада підтримала постанову про проведення місцевих виборів. Їх призначили на 25 жовтня. В Україні укрупнили райони, тому місцеві вибори пройдуть на новій територіальній основі. Вперше використовують систему відкритих списків і гендерні квоти.