Гірше за Зімбабве. Чому в Харківській області та в Україні так і не почалася вакцинація від коронавірусу?

Президента Зімбабве прищеплюють від COVID-19.

15 лютого в Україні мала розпочатися масштабна вакцинація від коронавірусу. Але настало 16, а потім і 19 лютого, а вакцин у країні як не було, так і немає.

У світі вакцинація від коронавірусу почалася ще в грудні минулого року і зараз проходить в 82 країнах світу. Першими прищеплювати громадян започаткували британці, а зараз навіть в бідній африканській країні Зімбабве вже роблять щеплення. Як повідомляє Reuters, Китай подарував Зімбабве 200 тисяч доз китайської вакцини Sinovac. Тієї самої, якою вже повинна була почати робити щеплення Україна.

Куди поділася китайська вакцина?

29 лютого головний санітарний лікар України Віктор Ляшко на пре-конференції пообіцяв, що вакцинація в Україні почнеться 15 лютого. Чиновник заявив, що тільки форс-мажорні обставини можуть цьому перешкодити.

На той час Україна вже уклала контракт з компанією Sinovac Biotech про постачання майже 2 мільйонів доз вакцин за ціною 504 гривні за дозу. Перші 700 тисяч доз повинні були прийти в середині лютого. Досі на сайті Міністерства охорони здоров'я немає ніякої інформації про терміни поставки препарату. А корупційний скандал зате є. Рада громадського контролю НАБУ і в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук порахували, що $ 17,85 за дозу — це невиправдано дорого.

"Спочатку ДП "Медичні закупівлі" почало переговори про закупівлю вакцини орієнтовною вартістю близько $ 3 і знаходилося на фінальному етапі процесу. Однак згодом міністр Максим Степанов у ручному режимі зупинив цей процес і доручив почати переговори про придбання китайської вакцини у компанії Sinovac Biotech. Оприлюднена ціна закупівлі однієї дози стала чи не найвищою в світі", — йдеться в заяві відомства.

Сам міністр, звичайно ж, звинувачення заперечує, і, в свою чергу, звинувачує антикорупціонерів у  тому, що вони зривають початок вакцинації і підривають авторитет України перед західними партнерами.

А тим часом офіційний постачальник вакцини до України фармакологічна компанія "Лекхім" повідомляє про те, що вакцина затримується. Фармацевтична компанія пов'язує зрив термінів постачання з отриманням експортної ліцензії від уряду Китаю і пізнім прийняттям Верховною Радою закону про реєстрацію вакцини.

Чиновники тим часом нібито забули про китайський препараті. Зараз нам обіцяють вже інші щеплення.

Куди поділася вакцина AstraZeneca/Oxford?

З китайцями не вийшло, тому в Міністерстві охорони здоров'я призначили першою іншу вакцину. Розробка Оксфордського університету AstraZeneca / Oxford, яка проводиться в індійському Serum Institute. Це — друга найбільш затребувана вакцина в світі. Вона менш вимоглива до умов зберігання, ніж інші препарати, і може стояти в холодильнику при температурі 2-8 градусів вище нуля.

Ще 5 лютого Максим Степанов відрапортував Зеленському, що Україна купила 12 мільйонів доз. Перші 500 тисяч повинні були прийти до України цього тижня, але не прийшли.

"Виникли певні технічні проблеми логістичного абсолютно характеру, я думаю, що вони будуть вирішені буквально за кілька днів. Відразу зараз, після брифінгу, у мене чергові переговори з виробником саме з цих технічних питань доставки вакцини до України. Я дуже розраховую, що цього тижня ми вже зробимо перше щеплення від коронавірусної хвороби", — заявив Степанов 16 лютого.

У міністра залишилося два дні, щоб виконати обіцянку. У четвер він сів у літак і полетів до Індії — домовлятися про безпосереднє постачання вже нових вакцин з Serum Institute of India.

"Навіщо так поспішати", — з іронією прокоментували селфі у літаку міністра його підписники в Facebook.

Мабуть, мова йде вже про те, щоб зафрахтувати вакцину на наступний осінньо-зимовий сезон.

Куди поділася вакцина Pfizer?

Ще 10 днів тому Україна готувалася прийняти 117 тисяч доз американсько-німецької вакцини Pfizer / Biontech. Її повинні були безкоштовно надати за програмою COVAX в рамках допомоги бідним країнам. Україна увійшла до числа 17 держав, яким вакцину повинні були привезти в першу чергу.

Pfizer / Biontech — перша вакцина, яка пройшла всі три стадії клінічних випробувань і користується найбільшою популярністю в світі. Але для того, щоб привезти її до України, потрібні певні умови: спеціальні холодильники. Зберігати препарат потрібно при температурі -60 ...- 80 градусів, а це дуже ускладнює логістику. У країні не було необхідного обладнання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківські медики вчаться по Zoom робити щеплення вакцинами Pfizer і AstraZeneca

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) зголосилося допомогти і надати холодильники. Але і з цією вакциною поки справа не пішла. Знову втрутилися непередбачені обставини. В останній момент Pfizer змінив умови угоди з COVAX.

"Очікували, що реєстрація буде минулого четверга, але штаб-квартира Pfizer змінила підхід, вони повинні врегулювати певні бюрократичні підходи: підписати договір між Pfizer і COVAX і Україною і Pfizer", — заявив 13 лютого Віктор Ляшко.

Ковід знову наступає

Таким чином, через два місяці обіцянок Україна знаходиться все там же, де і була в грудні, коли світ тільки починав вакцинуватися: у нас немає жодної дози. Чиновники від МОЗ при цьому не раз запевняли, що переговори з постачання вакцин ведуться з травня. 9 місяців виявилося недостатньо.

Затягування процесу не додає жителям Харківської області бажання робити цю процедуру. В першу чергу вакцину повинні отримати медики, приблизно 15 тисяч чоловік. З них половина, тобто, 7,5 тисячі, вакцинуватися відмовились — зокрема і тому, що ніхто не знає, коли і яка вакцина до нас прийде.

Тим часом епідемія коронавірусу і не думає відступати. У західних областях України різко зросла кількість хворих. В Івано-Франківській області вже зайняті всі коронавірусні ліжка в лікарнях. З огляду на те, що в цьому регіоні багато гірськолижних курортів, а ніяких карантинних заходів для відпочиваючих там не передбачено, то незабаром можна очікувати нового спалаху захворювання і в інших регіонах. Мабуть, чиновники, які не впоралися з вакцинацією, вирішили дати громадянам можливість виробити природний імунітет.

Автор: Олена Павленко