Ганяють між реанімаціями: чому хворого коронавірусом харків'янина возять з однієї лікарні до іншої

86-річного Дмитра Баженова втретє перевозять до реанімаційного відділення. Спочатку з інфекційної лікарні доправили до міської лікарні № 13, потім повернули назад.

Шлях до одужання від коронавірусу у Дмитра Баженова ускладнюється постійними переїздами. При підтвердженому діагнозі COVID-19 його третій раз перевозять з лікарні до лікарні.

Здоровий чоловік, Дмитро Олексійович заразився коронавірусом від своєї дружини. Жінка хворіє серцевими хворобами, тому сім'я з першого дня дотримувалася карантину, обмежила пересування. Але через свій діагноз дружина Дмитра Олексійовича потрапила в профільну лікарню № 8, де і заразилася небезпечною інфекцією. Жінка померла 6 травня, але Дмитру Олексійовичу про це не сказали, тому що до того моменту він уже був у лікарні з підтвердженим коронавірусом, розповіла KHARKIV Today їх онучка Світлана.

Зараз 86-річний чоловік перебуває в реанімації інфекційної лікарні, до цього більше двох діб він лежав у реанімації 13-ї лікарні, куди його привезли з 22-ї лікарні через дефіцит місць.

"Минулого тижня він поступив до інфекційної лікарні з діагнозом COVID-19. Він був у стабільному стані — невелика температура, його спочатку поклали у відділення для легких хворих. Потім через добу перевели до відділення середньої тяжкості, тому що у нього почала падати сатурація [ насичення крові киснем — ред.]. Йому зробили спочатку рентген, легені були чисті, потім — уже пневмонія", — згадує Світлана Баженова.

Після цього Дмитра Олексійовича перевели до відділення, де лікують хворих середньої тяжкості, підключили кисневу маску. Минуло близько доби, і чоловік опинився в реанімації.

"Якраз на вихідні був в реанімації, 9-10 травня, і потім в ніч з неділі на понеділок, його перевезли в 13-у лікарню, бо сказали в інфекційній місць немає. Стан не змінювався, позитивної динаміки не було. Перевели на підставі того, що в реанімації вже все переповнене. Як нам сказали, у них 6 нормативних місць і вже 13 хворих", — згадує онука.

Рідних не попереджали, що Дмитра Олексійовича переведуть до іншої лікарні, вони дізналися про це постфактум. Сьогодні їм повідомили, що його знову відвезли, назад до інфекційної лікарні.

"У понеділок вранці вже подзвонили з 13-ї лікарні і сказали, що дідусь у них. У 13-й лікарні була ситуація легша, в тому сенсі, що там навантаження менше. Лікарі його там поїли водою, бульйоном, більш уважне ставлення було. Це спеціалізована пульмонологія, пульмонолога залучали для консультації, показували рентген. Ми, нібито, заспокоїлися. І ось сьогодні вранці подзвонили з 13-ї лікарні і сказали, що дідуся назад в інфекційну переводять, бо лікарня закривається на карантин. І його вже, власне , перевели. Поки його не привезли, стояли, чекали на вулиці [біля лікарні — ред.] батько і сестра, а коли вони прийшли, вийшли санітарки, які говорять — куди ми їх, хіба що в коридор будемо класти, якісь такі слова були .. . ", — розповіла Світлана Баженова.

Внучка Дмитра Олексійовича впевнена, що він заразився від дружини. У жінки підтвердили коронавірус після лікування у 8-й лікарні (зараз там закрито на карантин кардіологічне відділення), звідки вона повернулася додому.

"У бабусі було серце слабке, вона перед цим лікувалася у 8-й лікарні, в кардіології лежала, через три дні як приїхала звідти, 28 квітня, піднялась температура, почався кашель. Дідусь взагалі нікуди не виходив, він не дуже активний. Поки там сімейний лікар приходив, призначення всякі робили. 3 або 4 травня її госпіталізували до інфекційної лікарні, тест був позитивний, а 6 травня вона померла", — додала Світлана Баженова.

Незабаром до інфекційної лікарні поклали і дідуся, про смерть дружини йому не повідомили, поберегли. Хоча він просив про зустріч у лікарні.

Сім'я Дмитра Олексійовича не хотіла, щоб його відправляли назад до інфекційної, і просили про його переведення до 17-ї лікарні, де ще не відкрилося відділення. Але в міському відділі охорони здоров'я сказали, що туди будуть переводити тільки людей, які вже вилікувалися від коронавірусу — з двома негативними тестами, та і не раніше початку наступного тижня.

Онучка Дмитра Олексійовича вважає, що він став заручником ситуації і боїться, що в інфекційній лікарні до нього нікому не буде діла.

Офіційно

Харківську міську клінічну лікарню №13 закрили на прийом для лікування, щоб привести в порядок і знову приймати пацієнтів. За інформацією заступника Кернеса з питань охорони здоров'я та соцзахисту Світлани Горбунової-Рубан, тому до інфекційної лікарні відправили тільки одного пацієнта, інші закінчать лікування в 13-й лікарні.

Була можливість перенаправити туди лікарів з інших лікарень, щоб не закривати медзаклад, але потім від цього відмовилися.

"Ми не можемо сюди відправити медиків для підстраховки, бо вони не є співробітниками цієї лікарні і їм не зможуть доплатити надбавку 300%. У цьому є певні труднощі. Ми хотіли перевести лікарів і залишити працювати, я навіть підписав наказ, але ми, відряджаючи туди лікарів, не зможемо їм за розпорядженнями виплачувати надбавку. Чому і вирішили призупинити ... ", — сказав директор департаменту охорони здоров'я Харківської міськради Юрій Сороколат.

За його словами, після вихідних хворих після лікування в інфекційній лікарні зможуть приймати на території 17-ї лікарні, в спеціально підготовленому корпусі.

"Ми готувалися і на території 17-ї лікарні встигли зробити швидкий ремонт в окремій будівлі, де раніше була дитяча травма, сьогодні готуються і палати інтенсивної терапії — 20 ліжок і 40 ліжок для тих, хто одужує. Буде вона готова завтра, за вихідні повністю буде готова. Затримка тільки з киснем, бочку ми вже оплатили 8-кубову, вона цілодобово забезпечуватиме всі точки кисню. Всю роботу зробили, чекаємо підключення кисню і зможемо почати переводити. Але ми можемо на себе брати пацієнтів з негативними ПЛР-дослідженнями . Якщо два негативних дослідження ... ", — сказав Сороколат.

За інформацією директора департаменту охорони здоров'я Харківської ОДА Вадима Іваннікова, інфекційна лікарня повністю укомплектована медичним персоналом. Також він говорить, що в цьому році ця лікарня отримала більше коштів на медикаменти, ніж в минулому. Чому пацієнтів просили купити ліки за свій рахунок, поки незрозуміло: потрібно дочекатися рішення комісії.