Freedom House і омбудсмен вимагають притягнути до відповідальності нападників на ромів в Харківській області

Директор українського представництва Freedom House нагадав, що влада повинна реагувати на насильство на ґрунті ненависті.

У правозахисній організації вважають, що ті, хто в Україні вдається до насильства на ґрунті ненависті, відчувають свою безкарність.

Міжнародна правозахисна організація Freedom House в понеділок, 31 серпня, закликала українських правоохоронців притягнути до відповідальності тих, хто загрожує насильством за мотивами ненависті, зокрема — нападників на ромську громаду в селищі Андріївка (Балаклійський район). Про це йдеться на сайті організації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навчав викрадати і ґвалтувати дівчаток: харківські курсанти заблокували канал збоченця з Росії

"Останні напади на мирних шанувальників і шанувальниць прав ЛГБТ + і на ромів служать важливим нагадуванням, що державні органи, які несуть відповідальність за попередження та належне реагування на такі випадки, повинні серйозно ставитися до погроз насильством на ґрунті ненависті", — зазначив директор українського представництва організації Метью Шааф.

За його словами, той факт, що напади сталися всупереч присутності поліції, яка не готова реагувати на швидку ескалацію, говорить про те, що ті, хто вдається до насильства, відчувають свою безкарність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківська ЛГБТ-спільнота просить Авакова розслідувати атаки на них

Шааф також закликав привести у відповідність міжнародним стандартам законодавство України в частині запобігання та реагування на насильство на ґрунті ненависті.

Днем раніше свою стурбованість нападом на ромів висловила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова. Вона звернулася до правоохоронців, закликавши врахувати мотиви ненависті при кваліфікації правопорушення тих, хто атакував громаду.

KHARKIV Today раніше писав про те, що вранці, 29 серпня, близько 500 чоловік зібралися в центрі Андріївки з вимогою виселити ромів. Потім учасники акції вирушили до будинку, де живе одна з ромських сімей. Односельці кидали у двір яйця і каміння. Цю сім'ю поліцейські вивезли, вони все ще не повернулися додому.

По факту происшествия в полиции открыли два уголовных производства по ч. 1 ст. 161 (нарушение равноправия граждан в зависимости от их расовой, национальной принадлежности) и ч. 2 ст. 296 (хулиганство) Уголовного кодекса Украины. Санкции статей предусматривают до четырех лет лишения свободы.