Фонд держмайна готовий допомагати в розслідуванні мільйонних розтрат на "Харківобленерго"

Минулого тижня в "Харківобленерго" пройшли обшуки. Слідство заявило про розкрадання на підприємстві.

65% акцій акціонерного товариства "Харківобленерго" належать Фонду держмайна. Останній обіцяє сприяти у встановленні причетних до розкрадання коштів підприємства.

Фонд державного майна України готовий співпрацювати з правоохоронними органами в розслідуванні можливого привласнення від 500 тисяч до мільйона гривень співробітниками "Харківобленерго" та приватними підприємствами.

"Фонд держмайна, в управлінні якого перебувають 65% акцій "Харькообленерго", зацікавлений у встановленні осіб, які могли бути причетні до злочину, а також подальшому відшкодуванні збитків, завданих державі", — сказано на сайті Фонду держмайна.

Відзначимо, до 2019 року 65% акцій "Харківобленерго" належали Фонду державного майна України, ще 30% володіла кіпрська фірма "Garensia enterprises limited", пов'язана з Костянтином Григоришиним (російсько-український бізнесмен).

Наприкінці 2019 року кіпрська фірма Вадима Новинського купила по 25% акцій "Харківобленерго" і "Харківенерго Збуту".

Як писав KHARKIV Today, 11 лютого з ранку в центральному офісі АТ "Харківобленерго" (вулиця Плеханівська, 149 і Плеханівська, 126) проходили обшуки. Слідчі дії проводили співробітники департаменту стратегічних розслідувань і слідчого управління Нацполіціі. Роботу "Харківобленерго" не зупиняли.

Позже стало известно, что Дергачевская местная прокуратура расследует присвоение от 500 до  миллиона гривен акционерного общества "Харьковоблэнерго" сотрудниками и служебными лицами частных предприятий. Следствие установило, что они вмешивались в работу счетчиков электроэнергии с декабря 2020 по январь 2021 года, в итоге счетчики насчитывали только 30% от фактического объема потребления.