Фейсбучного шанувальника "Новоросії" засудили в Харківській області

Житель Лозівського району закликав від'єднатися від України, створити "ХНР", потім об'єднатися з "ДНР" і "ЛНР" в "Новоросію".

Житель Лозівського району закликав від'єднатися від України, створити "ХНР", потім об'єднатися з "ДНР" і "ЛНР" в "Новоросію".

Чоловік поширював заклики антиукраїнського характеру в грудні 2018 року. 8 травня 2020 року його засудили. Про це стало відомо з вироку Лозівського суду.

Згідно з документом, в постах обвинуваченого містилися заклики до жителів Донецької, Луганської, Харківської, Одеської, Запорізької, Дніпропетровської, Миколаївської та Херсонської областей об'єднатися і скинути українську владу.

"Нас змусили повірити в те, що без київської хунти ми не здатні забезпечити своє існування, тоді як своє існування вони забезпечують нами. Поки з ними ми стаємо все слабшими з кожним днем, самі ми зможемо стати сильнішими, лише скинувши ярмо карателів зі своїх плечей . Вони лукавлять, кажучи, що нам потрібно згуртуватися, тоді як згуртуватися нам потрібно без зайвих людей. Донецьк, Луганськ, Харків, Одеса, Запоріжжя, Дніпропетровськ, Миколаїв, Херсон — ось землі, які ще не застрягли в лайні політиканів по вуха. Ось землі, які заслуговують на свободу і незалежність", — писав лозівчанин в Facebook.

Далі він закликав створити "Новоросію" з трьох областей України.

"Треба сказати досить. Взяти в руки всю свою силу духу і сказати: ми не потерпимо свавілля. Пора встати на захист своїх інтересів. Нехай хунта залишається сидіти в своєму центрі. Ми ж скажемо ні. Мир в наших серцях настане тільки в той момент, коли почнеться наша ера — ера Новоросії. Час піднятися і захистити права російських громадян. Встань російський народе на захист своїх прав. На базі братнього союзу ХНР, ДНР і ЛНР буде нарешті створено новий суб'єкт міжнародного права — Федерація Новоросія", — писав чоловік в соцмережі.

Житель Лозової визнав себе винним і покаявся. Його засудили до 3 років позбавлення волі з випробувальним терміном на 2 роки за ч.1 ст.110 Кримінального кодексу України (публічні заклики з метою змінити державні кордони). Також обвинувачений заплатить понад 7 тисяч гривень за проведену семантико-текстуальну експертизу його постів в Facebook.