ЄС може скасувати безвіз з Україною через рішення Конституційного Суду

Володимир Зеленський вже скликав термінове засідання Ради національної безпеки і оборони України.

Рішення КСУ про скасування обов'язкового подання декларацій є достатньою підставою для початку запуску Європейською Комісією механізму тимчасового призупинення дії безвізу.

Європейський Союз серйозно стурбований вчорашнім рішенням Конституційного Суду України про скасування перевірки електронного декларування і воно може стати підставою для тимчасової відміни дії безвізового режиму. Про це повідомляє "Европейская правда" з посиланням на лист посла України при ЄС Миколи Точицького на адресу віце-прем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної.

"Як поки неофіційно відзначають наші контакти, рішення Конституційного Суду України No13-р / 2020 року, яке скасувало ключові антикорупційні повноваження НАПК, кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, є достатньою підставою для початку запуску Європейською Комісією механізму тимчасового призупинення дії безвізового режиму", — йдеться в листі.

Тим часом, Президент України Володимир Зеленський вже скликав термінове закрите засідання Ради національної безпеки і оборони для визначення заходів невідкладної належної реакції держави на нові загрози і виклики національній безпеці і обороні країни.

"Змушені констатувати, що останнім часом з'явилися ознаки того, що окремі суб'єкти намагаються переглянути ключові частини суспільного договору в Україні, які передбачають нульову толерантність до корупції і будь-якої форми непрозорості в державному управлінні. Це неприпустимо", — йдеться на сайті глави держави.

У повідомленні також йдеться, що будуть напрацьовані законопроєкти, які дозволять в подальшому запобігати виникненню подібних криз. Зеленський представить їх до Верховної Ради як невідкладні.

"Нищівний удар, який наноситься досягненням країни в сфері боротьби та ефективної протидії корупції в Україні, не може залишатися без уваги. Необхідна негайна і жорстка оцінка рішень окремих суб'єктів, дії яких стають суспільно небезпечними", — заявив Зеленський.

Нагадаємо, 27 жовтня 2020 року КСУ визнав неконституційною кримінальну відповідальність за подачу декларації або декларування завідомо недостовірних відомостей. Увечері 28 жовтня на сайті НАПК стали недоступні всі декларації.