До зими Харків може залишитися без води через обміліле водосховище

Рівень води впав до критичного.

Краснопавлівське водосховище, яке забезпечує водою 20% харків'ян і 400 тисяч жителів області, обміліло до критичного рівня.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив голова облдержадміністрації Олексій Кучер. За його даними, на 14 вересня рівень води в каналі становив 26% — це близько до мінімального показника. При цьому жорсткість води перевищує норму.

"Якщо не втрутитися, за оцінкою фахівців обсягів води вистачить до грудня. Тому питання виділення коштів було не просто найважливішим — кричущим", — заявив Кучер.

Водосховище знаходиться в Лозівському районі і є частиною каналу Дніпро —Донбас. Для того, щоб наповнити його водою, потрібно провести водообмін — тобто, насосами накачати воду з Кам'янського водосховища. Його необхідно проводити двічі на рік, без цього рівень води падає до критичного. Водообмін не робили з кінця 2018 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стали відомі результати дослідження питної води в Харківській області

Накачування води обійдеться в 99 мільйонів гривень. За інформацією Олексія Кучера, Кабмін внесе зміни до бюджету і Харківська область отримає ці гроші. Домовленість голови ХОДА підкріплять зверненням до прем'єр-міністра депутатів Харківської облради.