До перевірки маскового режиму в транспорті Харкова можуть залучити спецназ

На відміну від Європи, де багато країн оголосили жорсткий локдаун, в Харкові хочуть обійтися "толерантними" методами.

За словами першого віце-мера, ми не можемо собі дозволити обвал економіки.

На засіданні міського штабу із запобігання коронавірусу в Харківській міськраді обговорювали роботу транспорту і шкіл після канікул. Генеральний директор КП "Харківський метрополітен" В'ячеслав Стаматін повідомив, що зараз підземці вдається тримати інтервал між поїздами на рівні 2:40-2:35 хвилин. Це стосується руху в години "пік" — з 7:30 до 10:00 ранку і ввечері з 16:00 до 18:00.

"Пасажиропотік впав на 30 відсотків. Ми відпрацьовуємо з поліцією, по п'ять груп, заходимо до кожного вагону. Зараз стало вкрай рідко, що пасажири без масок, або знаходять маски у себе (пасажири — Авт.). Проводимо дезінфекцію до чотирьох разів на станції. Рухомий склад теж дезінфікуємо до чотирьох разів", — сказав Стаматін.

Терехов зажадав тотального дотримання маскового режиму як в підземному, так і в наземному транспорті Харкова.

За словами віце-мера Євгена Водовозова, на 70% зросло дотримання маскового режиму в наземному транспорті, ситуація поліпшується мало не щодня.

"Молодь йде демонстративно ... Водій або кондуктор зробити нічого не можуть. Два-три рази на день проводимо дезінфекцію салонів. Поліція коли робить рейди, нам легше. Супер-забитого транспорту немає ... тільки коли виїжджають мікрорайони. Пасажирів менше. Всі водії, кондуктори, контролери забезпечені масками — це залізне правило", — сказав Водовозов.

Перший віце-мер Ігор Терехов попросив співробітників поліції бути толерантними до водіїв, щоб не зупинити перевезення.

"Всі їдуть працювати за кордон. Тому ми повинні знайти рішення компромісне. Профілактичні заходи і тверде переконання. Прошу посилитися по метрополітену", — сказав Терехов.

За словами голови ГУ Нацполіціі в Харківській області Валерія Сокуренка, при необхідності будуть залучені спецпідрозділи.

"Що стосується транспорту, який прибуває з Харківської області, поставлено завдання, щоб контролювали кількість місць, масковий режим. Автобуси в Харкові, тролейбуси, трамваї, якщо десь потрібно посилити, будемо залучати спецпідрозділи, полк поліції. Ми повинні зупинити цю коронавірусну біду", — сказав Сокуренко.