До нападу на автобус з активістами Ківи в Харківській області причетні 50 чоловік

Затримано 14 осіб, для них будуть просити утримання під вартою.

У нападі брали участь жителі Харкова, Дніпра і Полтави. Поки затримано 14 осіб, прізвища та адреси ще 35-ти поліції вже відомі.

За словами начальника ГУ Нацполіціі в Харківській області, на трасі Київ-Харків сталося зіткнення двох радикальних сил. На перший погляд, під час нападу біля Водяного було використано тільки травматичну зброю. Остаточну інформацію повинна надати балістична експертиза.

Відомо, що група прихильників партії ОПЗЖ вечері 27 серпня поверталася з Полтави. В автобусі, який вони винайняли в Харкові, їхали понад 10 активістів організації "Патріоти — за життя". Цією організацією керує екс-голова "Східного корпусу" Олег Ширяєв. Про це минулого тижня повідомив нардеп від ОПЗЖ Ілля Ківа. Чи був в автобусі сам Ширяєв, невідомо. Недалеко від Водяного автобус обстріляли, а потім заблокували і кинули у нього димову шашку. Людей, які вибігали з автобуса, били.

На місці скоєння злочину були присутні близько 50 осіб. 14 нападників були затримані трохи пізніше в Красноградському районі, ще по 35 у поліції є інформація — дані радіорозвідки, відео з місця нападу. Це жителі Харкова, Дніпра і Полтави. За даними ЗМІ, вони всі мають відношення до Нацкорпусу в Дніпрі, представників харківського осередку партії на місці не було.

"У нас є прізвища, адреси і телефони ще 35 осіб, які мають відношення. П'ятьох затримали. Знайшли ще два автомобілі, які брали участь в Полтаві. Там були задіяні елітні автомобілі", — повідомив Валерій Сокуренко.

Уже відомо, що один з автомобілів, якому вдалося втекти з місця злочину, — Porsche. Його шукають.

Постраждалі — 4 людини у віці від 20 до 35 років, одному — близько 50-ти — знаходяться в лікарні швидкої і невідкладної допомоги з різними пораненнями: струс, закрита черепно-мозкова травма, поранення кінцівок гумовими кулями. Усі контактні, співпрацюють зі слідством.

"Ніяким радикальним партіям і лідерам ми не дозволимо переступати закон на території Харківської області", — пообіцяв Сокуренко.

Валерій Сокуренко не виключає, що напад на трасі був провокацією.

Усім 14 затриманим оголошено підозру. Кільком вручили підозру за ч. 4 ст. 296 (хуліганство), декільком — за ч. 15, п. 1, 7, 12 ч. 2 ст. 115 (замах на вбивство двох або більше осіб з хуліганських мотивів, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. Запобіжний захід їм будуть обирати в Київському районному суді завтра.