Дітям до 18 років не продаватимуть електронні сигарети

Таке рішення прийняли у Верховній Раді.

Заборона на продаж дітям до 18 років електронних сигарет почне діяти з 1 січня 2021 року. Порушника можуть оштрафувати на 6-13 тисяч гривень.

2 грудня на засіданні Верховної Ради України прийняли законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері продажу дітям електронних сигарет і рідин, які використовуються в електронних сигаретах". Тож, в Україні заборонили продаж електронних сигарет нарівні з тютюновими виробами дітям до 18 років.

"Якщо у продавця пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів, електронних сигарет або рідин, які використовуються в електронних сигаретах, виникли сумніви про досягнення покупцем 18-річного віку, продавець повинен звернутися з вимогою пред'явити паспорт громадянина України або інший документ, який підтверджує вік такого покупця", — сказано в проєкті закону.

При відсутності відповідного документа продавати електронні сигарети забороняється. За порушення можуть виписати штраф від 400 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — 6800 до 13 600 гривень. Також поліцейські можуть конфіскувати предмети торгівлі і виручку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Удар по курцях: в Україні введуть вимоги Євросоюзу для міцних і електронних сигарет

У пояснювальній записці сказано, що боротьба з масовим курінням в Україні почалася ще в 2006 році, проте замість традиційних тютюнових виробів населенню запропонували електронні сигарети, які не є повністю безпечними.

"Виробниками тютюнових виробів пропонуються споживачам нові продукти, які позиціонуються як менш шкідлива альтернатива традиційним сигаретам, зокрема, електронні сигарети. Тютюнові вироби для електронного нагрівання не є повністю безпечними, адже містять тютюн і викликають залежність. Збереження і зміцнення здоров'я дитини — головна цінність держави. Потрібно встановити певні заборони і посилити відповідальність за продаж електронних сигарет дітям", — пояснили ініціатори законопроєкту.