Десятиліття Кернеса — фоторепортаж

Геннадія Кернеса не бачили в Харкові 115 днів. Вранці 17 грудня про його смерть повідомив бізнесмен Павло Фукс.

Харківський міський голова Геннадій Кернес помер на 62 році життя. Його тричі обирали мером Харкова.

У 1998 році Геннадія Кернеса обрали депутатом міськради, в 2002 році нетривалий час він був секретарем міськради, але через конфлікт з міським головою Володимиром Шумілкіним змушений був залишити цю посаду. Другий раз він стане секретарем міськради вже в 2006 році, коли допоможе Михайлу Добкіну стати міським головою.

Вперше вибори мера Кернес виграв у 2010-му році. Через п'ять років більшість харківських виборців знову віддали за нього свої голоси.

28 квітня 2014 року на мера було скоєно замах. У нього стріляв невідомий під час пробіжки в Лісопарку. Тоді його життя висіло на волосині, Кернес кілька місяців лікувався в Ізраїлі, але так і не зміг повністю відновитися.

У 2007 році Геннадій Кернес став героєм ролику, на якому Михайло Добкін записує передвиборче звернення. Відтоді фрази "Тобі ніхто грошей не дасть — у тебе нудне обличчя". "А де про швидкі допомоги ?!", "Текст по-дебільному написаний" асоціювалися саме з Кернесом.

Мер Харкова "множив на нуль" і погрожував нагодувати "ананасами з цегли".

 

"Ты, Кандауров! Встань! Смотри, сучий пес! Если ты — внимательно слушай то, что я тебе говорю — еще раз отнесешься к своим обязанностям, еще раз я узнаю о том, что ты лично, как директор не проконтролировал те обещания и обязательства, которые взял на себя, я тебя умножу на ноль, тебе ясно или нет?", — кричал в 2012 году городской голова на директора "Харьковгорлифта" Анатолия Кандаурова.

"Кому ананас в зоопарке нужен? Я за этот зоопарк борюсь, чтобы детки могли пообщаться с животными. Если будут такие факты... что кому-то хочется съесть ананас за счет обезьяны, я вам куплю ананасы. Только они будут из кирпичей и будете вы их кушать. Не может быть такого, чтобы цены разнились так, как назвал Черняк. Я предупреждаю вас всех – Терехова, Богача, Бабицкую, предупреждаю за корма для зверей. Я понимаю, свежее мясо, только что убитый барашек для льва... Но ананас, б…", — казав Кернес у 2019 році і наказував припинити закупівлі в зоопарк за астрономічними цінами.

Фото: Костянтин Чегринський, Андрій Марієнко, Павло Змій, Михайло Кучнєв, Анна Гін, Сергій Козлов.