Держекоінспекція подала до суду на "Коксохім" і вимагає заплатити мільйонний штраф

Експерти нарахували більше трьох мільйонів збитків тільки за забруднення повітря.

Держекоінспекція вимагає призупинити діяльність підприємства.

Про це повідомила виконуюча обов'язки голови Держекоінспекції в Харківській області Інеса Сосіна.

"У зв'язку з численними зверненнями, які вже до нас протягом трьох-чотирьох місяців надходять, інспекція взяла участь, в рамках кримінального провадження в частині обстеження підприємства, відбір проб викидів. У нас була самостійно проведена позапланова перевірка в частині дотримання вимог "Коксовим заводом "Новомет". Під час перевірки було встановлено про відсутність дозволу на викиди забруднюючих речовин. Також інспекція зафіксувала факт викидів забруднюючих речовин чотирьох джерел викидів від діяльності коксових батарей, це їх основне джерело викидів, на які скаржиться населення. Інспекція подала позов до Харківського окружного адміністративного суду щодо призупинення діяльності, пов'язаної з виробництвом коксу при відсутності дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Інспекція за ненормативні викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря нарахувала шкоду на 3 мільйони 689 гривень. Підприємство зобов'язане в обов'язковому порядку отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин", — пояснила вона.

Голова Держекоінспекції Андрій Мальований планує тримати на особистому контролі кримінальне провадження. Про це він заявив під час прес-конференції в KHARKIV Today.

"Екоінспекція зацікавлена ​​в тому, щоб Харків, який я люблю як зелене і чисте місто, не страждав від підприємств, які, м'яко кажучи, порушують закон", — додав він.

Голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер вимагає взагалі закрити завод.

"Позиція влади, вона категорична, враховуючи кримінальне провадження, позовну заяву, дослідження, нам "Коксохім" потрібно закрити. Але це повинно відбуватися в рамках закону, ми не можемо займатися махновщиною", — сказав він.