Депутати хочуть перейменувати День захисника України

Відповідний законопроєкт прийняли в першому читанні.

Свято 14 жовтня буде називатися День захисників України.

19 травня на засіданні Верховної Ради України прийняли законопроєкт "Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України", який передбачає перейменування свята День захисника України в День захисників України. "За" проголосував 261 народний депутат.

Автором законопроєкту виступила "слуга народу" Марина Бардіна. На її думку, назва свята має відповідати гендерним принципам, адже захисники — не тільки чоловіки, але і жінки.

"Нинішня назва свята "День захисника України" не в повному обсязі передає його зміст. Адже поруч з чоловіками-захисниками стояли також і жінки-захисниці. За даними Міністерства оборони України, сьогодні в Збройних силах України служать 27074 жінок-військовослужбовців, з них 949 — старші офіцери. Статус учасника бойових дій в АТО / ООС надано 9916 жінкам, 166 військовослужбовців в період з 2014 року відзначені державними нагородами України", — пояснила Бардіна.

Крім того, нардеп згадала видатних українок — Ольгу Басараб, Зінаїду Мирну, Харитину Пекарчук, Людмилу Старицьку-Черняхівську, Олену Степанів, Ярославу Стецько, які присвятили своє життя боротьбі за українську державність, і наголосила на необхідності вживання коректних назв для відображення ролей і чоловіків, і жінок в боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України.

"Доцільно ініціювати зміну назви державного свята "День захисника України" на "День захисників України" з метою вшанування мужності і героїзму жінок і чоловіків — захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і перемог українського народу", — підсумувала Бардіна.

Як писал KHARKIV Today, 14 жовтня в Харкові відкрили пам'ятник захисникам України

Монумент в сквері на вулиці Молочній задумали встановити три роки тому, але довго не могли узгодити ескіз.