Депутати Харківської міськради пояснили, чому пішли до суду через Терехова

До Харківського окружного адміністративного суду подали два позови.

Депутати кажуть про те, що п'ятий мер Харкова Геннадій Кернес не прийняв присягу і тому не міг подати кандидатуру Ігоря Терехова на пост секретаря Харківської міськради.

5 лютого до Харківського окружного адміністративного суду прийшли з позовом депутати Харківської міськради. Вони просять суд визнати протиправним та скасувати рішення Харківської міськради про обрання Ігоря Терехова секретарем. Про це повідомив депутат міськради Ігор Черняк, позов він подав разом з колегами по фракції ( "Блок Світличної" Разом!") Дмитром Булахом і Максимом Радченком.

"Ми вважаємо, що це рішення було прийнято з численними порушеннями чинного законодавства. Основний момент пов'язаний з тим, що подання на Ігоря Терехова було подано Геннадієм Кернесом. Ми вважаємо, що він не набув повноважень Харківського міського голови, оскільки на першій сесії міськради не прийняв відповідну присягу. Вимога про те, що набуває повноважень міський голова з моменту складання присяги — це нова вимога закону. Кабінет міністрів сформував нові територіальні громади і у нас була сформована нова Харківська об'єднана територіальна громада, кордони якої збігаються з кордонами Харкова. У ній призначили перші вибори і вони проходили на посаду Харківського міського голови Харківського району Харківської області. З точки зору закону — це абсолютно нова посада, тому новообраний міський голова, який був обраний на цю посаду вперше, повинен був скласти присягу і тільки з цього моменту він міг здійснювати свої повноваження", — пояснив Ігор Черняк.

За його словами, зрозуміло, що нові вибори Верховна Рада не призначить на весну, і тому доцільно оскаржити рішення про обрання Ігоря Терехова секретарем Харківської міськради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Позачергові вибори мера Харкова: Комітет Верховної Ради написав Терехову

"Ми вважаємо, що у нас достатньо обґрунтована правова позиція, а решта стосується того, наскільки суд буде незалежним, неупередженим і стосуватиметься, зокрема, розвитку політичних подій в місті. Ми спеціально не подавали позов раніше, щоб уникнути будь-яких спекуляцій до того моменту, поки не вирішилося питання про призначення або непризначення виборів Верховною Радою. Оскільки вже очевидно, що через маніпуляції вибори навесні призначені не будуть, тому я вважаю, що саме в суді у харків'ян є можливість встановити, чи законно сформована чинна влада в місті", — розповів депутат Харківської міськради.

Ще один позов подала до Харківського окружного адміністративного суду депутат міськради Аліна Мустафаєва (фракція "Слуга Народу"). Вона не тільки проти обрання Ігоря Терехова секретарем, а й вважає протиправними дії голови міської виборчої комісії Ольги Мозгової.

"У своєму позові я прошу суд, щоб вони викликали Мозгову на допит і задали питання, коли вона отримала листа від Кернеса, що далі відбувалося і так далі,щоб суд розібрався в цій історії. Харків'яни проголосували за Кернеса, Ігор Терехов не мав права залишити за собою владу",  — впевнена депутат. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ігорь Терехов розповів, як разом з Кернесом бився з активістами антимайдану

Як писав KHARKIV Today, 4 лютого стало відомо, що депутати Харківської міськради оскаржать рішення про обрання Ігоря Терехова секретарем.

Нагадаємо, майже два місяці тому — 9 грудня минулого року на сесії Харківської міськради Ігоря Терехова обрали секретарем Харківської міськради. Його кандидатуру запропонував сам Кернес — нібито надіслав це повідомлення електронною поштою з клініки "Шаріте". Коли Геннадій Кернес помер, Ігор Терехов став виконуючим обов'язки мера. 31 грудня він зробив подання до Верховної Ради про призначення в Харкові дострокових виборів мера. Пізніше з'ясувалося, що Терехов не відправив з ним необхідні документи. По факту повноваження Кернеса в Харківській міськраді ще не припинені. Зараз Верховна Рада і міськрада ведуть переписку.