Де в Харкові зробити ПЛР і ІФА-тести на коронавірус

Приватні центри пропонують пройти швидке, ІФА і ПЛР-тестування
на коронавірус.

Приватні центри пропонують пройти швидке, ІФА і ПЛР-тестування
на коронавірус.

Сьогодні зробити тестування на визначення COVID-19 можна в декількох приватних лабораторіях Харкова. У приватний медичний центр "Еввіва" в день приходить до 80 осіб, які хочуть пройти експрес-тест, ІФА (імуноферментний аналіз) або ПЛР (метод полімеразної ланцюгової реакції). Про це KHARKIV Today розповіла медичний директор МЦ "Еввіва" Світлана Фоміна.
Тест на коронавірус можна зробити незалежно від симптомів захворювання, викликавши мобільну бригаду додому або приїхавши до медцентру на Сумській, 90. В МЦ "Еввіва" проводиться діагностика декількома методами: експрес-тест, ІФА і ПЛР. Методика, процес проведення аналізів і вартість мають відмінності. У МЦ "Еввіва" підкреслюють, що найбільш точним видом діагностики є ПЛР.

"У медичному центрі  "Еввіва" дослідження методом ПЛР проводиться за мазком зі слизової з носоглотки за допомогою тест-систем від кращих світових виробників. Метод ПЛР визнаний у всьому світі "золотим стандартом", і сьогодні він є найбільш точним методом діагностики коронавірусу. ПЛР-дослідження спрямоване на виявлення власне збудника в організмі (або його нуклеїнові кислоти — РНК). Даний вид дослідження призначений для ранньої діагностики COVID-19, дозволяє виявити РНК вірусу на самій ранній стадії, коли ще немає симптомів. Позитивний результат тесту означає, що людина інфікована і може бути небезпечна для людей, які її оточують", — пояснила Світлана Фоміна.

МЦ "Еввіва" пропонує ПЛР-тести виробництва "Вектор-Бест", виробництва Південної Кореї, США. Їх вартість становить: 1980, 2403, 4392 гривні — відповідно. Якщо пацієнту необхідно проконсультуватися з лікарем, вартість тестування з консультацією становитиме: 2370 гривень (Вектор-Бест), 2793 (Корея) і 4782 (США). Найвища чутливість — у тестів американського виробництва, їх точність виявлення SARS-CoV-2 становить 99,9%. Дослідження методом ПЛР США проводиться від двох до п'яти днів.

"Висока вартість даного тесту пояснюється тим, що це серйозне дослідження, яке проводиться на геномному рівні, на високоточному лабораторному обладнанні", — зазначила медичний директор МЦ "Еввіва".

ІФА-тест дозволяє визначити, чи хворіє людина коронавірусом на даний момент або вже перехворіла. Вартість такого аналізу в МЦ "Еввіва" — від 350 до 650 гривень. Експрес-тест, який показує гостру стадію захворювання коштує 993 гривні.

"Дослідження методом ІФА виявляє в крові пацієнта специфічні антитіла (імуноглобуліни IgG і IgM) до антигену коронавірусау SARS CoV-2 і їх кількість. Наявність в крові імуноглобуліну IgM COVID-19 означає, що боротьба з інфекцією знаходиться в гострій фазі і ще не завершена. IgM COVID-19 як маркер гострої стадії може бути виявлений через 3-7 днів після початку захворювання. Специфічний IgG COVID-19 є маркером імунного статусу. Наявність в крові IgG COVID-19 вказують на те, що людина була інфікована, в організмі була реакція на коронавірус, і виробився імунітет. Титр (кількість) антитіл, виявлених при тестуванні методом ІФА, дозволяє встановити стадію захворювання, визначити, коли антитіла з'явилися в крові у пацієнта (хворіла людина недавно, або пройшло вже багато місяців), що дуже важливо для визначення стратегії ведення хворого, — пояснила Світлана Фоміна. - У нашому медичному центрі можна провести тестування на наявність імуноглобулінів IgM COVID-19 і IgG COVID-19 окремо і в комплексі. Вартість визначення одного виду імуноглобуліну — 350 грн, в комплексі — 650 грн".

При цьому в МЦ "Еввіва" відзначають: порівнювати тести методом ПЛР і ІФА — некоректно. Це різні методи дослідження, доцільність проведення того чи іншого виду тестування визначає лікар в кожному випадку індивідуально."ПЛР обов'язково проводиться при наявності певних симптомів, таких як, пневмонія, підвищення температури незрозумілого генезу, перед плановою госпіталізацією, а також людям, яким доводиться по роду занять контактувати з вірусоносіями (медпрацівники, поліцейські та ін.). МЦ "Еввіва" проводить діагностику COVID -19 всім бажаючим, тому що коронавірус характерний тим, що протікає дуже часто в прихованій формі, і людина не знає, що хвора сама і може заразити когось іншого. Наприклад, виявлення методом ІФА імуноглобуліну IgG показує, що людина перехворіла і у неї є імунітет до цього захворювання. Імуноглобулін IgM показує гостру фазу захворювання, і людині в обов'язковому порядку для підтвердження діагнозу необхідно робити ПЛР", — пояснила медичний директор Світлана Фоміна.

Сьогодні лікарі дотримуються думки, що коронавірус в Україні буде поширюватися до того часу, поки не виробиться так званий колективний імунітет. Тому закликають вчасно пройти тестування, щоб захистити себе і оточуючих.

"Вірус сам по собі не піде. Він піде тоді, коли буде 70% перехворілих людей, або він мутує. Тому якщо у людини в результаті тестування було виявлено імуноглобулін G, він може жити спокійно і не боятися — даним вірусом він вже не захворіє і не заразить оточуючих. Він уже перехворів, можливо, і в прихованій формі. Ми закликаємо всіх пройти тестування і проводимо діагностику всім бажаючим. Якщо людина хоче перевірити, чи безпечна вона для оточуючих або перехворіла коронавірусом, вона може прийти до нашого медичного центру і обстежитися. Я всім рекомендую пройти тестування хоча б методом ІФА на імуноглобулін М і G. Це найдоступніший за вартістю тест. Обстеження сьогодні — це ваша безпека і безпека ваших близьких. З огляду на всю наявну інформацію про природу вірусу, рекомендації ВООЗ і МОЗ України, ми посилили протиепідемічні заходи, щоб захистити наших пацієнтів і співробітників. Наші експерти розробили чіткий алгоритм реагування в ситуаціях, пов'язаних з підозрою на COVID-19. Ми розділяємо потоки пацієнтів — для тестування пацієнтів з підозрою на COVID - 19 обладнаний спеціальний
кабінет з окремим входом, розташований в іншому крилі будівлі. Тестування в МЦ "Еввіва" проводиться на сучасному обладнанні кваліфікованими фахівцями. Також МЦ "Еввіва" надає таку послугу, як тестування вдома. Всі види обстеження ми проводимо згідно з наказами Міністерства охорони здоров'я і рекомендаціями ВООЗ", — підсумувала медичний
директор МЦ "Еввіва" Світлана Фоміна.

В ТОЙ ЖЕ ЧАС

Тести на коронавірус можна зробити ще в двох приватних медцентрах Харкова, а також
обласному лабораторному центрі. В "Медичному центрі здоров'я" вартість — від 420 до 3800 гривень в залежності від виду аналізу.

"У нас є ПЛР та ІФА (по крові або мазок). ІФА робиться по крові, це визначення антитіл.
Є імуноглобуліни М, вартість 420 гривень, і імуноглобуліни G — теж 420 гривень. І
сумарне визначення М плюс G — 670 гривень. ПЛР — мазок з ротової порожнини і носа. 3800
гривень — набір тестів США. Є російський набір —1980 гривень. Методика однакова, точність
приблизно однакова. Здається натщесерце, обов'язково попередній запис для цього аналізу.
Якщо здаєте до 11 ранку, на наступного дня буде результат після 11. ІФА теж наступного дня,
після 11 ранку. Якщо аналіз не підпадає під вихідний, неділю. Експрес-тестів у нас немає,
на жаль", — сказали в "Медцентрі здоров'я".

У медцентрі "Your Baby-Your Family" є два види тестів — експрес-тести і ІФА.
"У нас тести на антитіла (експрес-тести), результат протягом півгодини, вартість — 550 гривень.
Є тест методом ІФА, вартість 370 гривень, результати по четвергах або суботах, в залежності від того, скільки людей набралося на постановку. Окремо є консультація лікаря, вартість — 300 гривень", — пояснили в медцентрі.