ЦВК просить не скорочувати вдвічі бюджет місцевих виборів

Центральна виборча комісія побоюється, що через скорочення бюджету на місцеві вибори можуть бути порушені права українців.

Кабмін ініціював зменшення бюджету на місцеві вибори майже вдвічі — із 2 мільярдів 154 мільйонів 988 тисяч гривень до 1 мільярда гривень.

Центральна виборча комісія закликала Кабінет міністрів України і Верховну Раду виважено поставитися до урізання коштів на проведення місцевих виборів восени 2020 року і не допустити порушення прав громадян.

"Забезпечити фінансування виборчого процесу, а особливо в рік проведення чергових виборів — обов'язок держави! В іншому випадку — реалізація гарантованих Конституцією України виборчих прав громадян України, зокрема права обирати і бути обраним до органів місцевого самоврядування,  може опинитися під загрозою. Це також може призвести до порушення конституційних  положень про термін повноважень відповідних місцевих рад та сільських, селищних, міських голів ", — заявили в ЦВК.

У комісії відзначили: кошти, про які йде мова, будуть витрачатися в основному у вересні і жовтні 2020 року, зараз вони не використовуються. А якщо бюджет урізати зараз, внести зміни буде складно.

"Зменшення запланованих витрат зараз може зробити неможливим їх коригування в майбутньому, без чергового внесення змін до Державного бюджету України. Якщо рішення про часткове зменшення запланованих витрат на місцеві вибори все ж буде прийнято, це буде вимагати відповідного внесення змін до виборчого законодавства з метою скорочення фінансування виборчого процесу за бюджетні кошти ", — сказано в заяві ЦВК.

Відзначимо, бюджет на місцеві вибори буде розділений на оплату праці членам виборчих комісій і іншим фахівцям (65,6% від загального обсягу видатків), утримання виборчих комісій (оплата послуг зв'язку, транспортних послуг, придбання канцелярських товарів та інше), виготовлення виборчої документації.

Нагадаємо, через коронавірус і введення карантину місцеві вибори в Україні  опинились під загрозою. За словами експерта Українського інституту майбутнього Ігоря Попова, Верховна Рада могла б перенести вибори на наступний рік, але "законодавчий процес знаходиться на карантині". Тому єдиним виходом може стати проведення виборів за законом 2015 року.

Згідно із Конституцією України, вибори можуть скасувати лише в разі введення надзвичайного стану. В умовах жорсткого карантину вони можуть бути перенесені на незначний термін. У 20-ти країнах світу вже перенесли вибори.

Закон України "Про місцеві вибори" 2015 року передбачає проведення виборів в селах і селищах до 90 тисяч осіб за звичайною мажоритарною системою, в райради, міськради і облради — за пропорційною системою. Міських голів (населення в містах — понад 90 тисяч осіб) будуть обирати абсолютною більшістю.

Відповідно до закону, відбувається поділ на округи. У кожному окрузі партія, а не виборчі блоки, можуть висунути свого кандидата.

Щоб місцеві вибори все-таки відбулися, Верховна Рада повинна оголосити про їх проведення не пізніше 27 липня 2020 року.

Як писав KHARKIV Today, Кернес почав передвиборчі перегони. У Харкові розносять пакети із продуктами.

Із 25 березня по квартирах харків'ян почали розносити продуктові набори. Пакети забрендовані прізвищами Кернеса і Ярославського, а носять їх волонтери. Таким чином міський голова нагадує про себе "ядерному електорату", а також створює мережу добровільних і не дуже помічників підконтрольних йому адміністрацій.

Крім того, 30 березня харківський міський голова  роздав номер свого мобільного пенсіонерам, як 10 років тому.