Чиновникам дозволили працювати до семидесяти років

Харківський нардеп Дмитро Микиша утримався від голосування за відповідний законопроєкт, Олександр Фельдман вирішив не голосувати.

Державним службовцям і службовцям місцевого самоврядування дозволили перебувати на посаді до 70 років, а не до 65, як це було раніше.

16 грудня Верховна Рада прийняла законопроєкт №4096 "Про внесення змін до Закону України "Про державну службу" щодо зняття вікових обмежень для роботи на державній службі". Підтримали закон 300 народних депутатів, в тому числі 14 харківських.

Законопроєкт передбачає виключення норми про те, що на державній службі не може перебувати людина у віці 65 років. Держслужбовця можуть залишити на посаді після досягнення 65-річного віку за його бажанням і за рішенням суб'єкта призначення.

Таке рішення можуть приймати щорічно, але не більше ніж до досягнення держслужбовцем 70-річного віку. Закон передбачає продовження віку для держслужбовців і службовців місцевого самоврядування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків'яни увійшли до ТОП-7 найбагатших пенсіонерів

Як зазначили ініціатори законопроєкту в пояснювальній записці, бувають випадки, коли держслужбовці можуть бути корисними на посаді, навіть досягаючи 65 років. В європейських країнах є різний підхід — хтось встановлює мінімальну вікову межу, хтось — максимальну, десь її взагалі немає. Нардепи-ініціатори вважають, що в Україні повинен бути гнучкий підхід.

"У виняткових випадках виникає потреба в залишенні держслужбовця на займаній посаді після досягнення ним 65-річного віку для більш ефективного функціонування державного органу. Європейські країни по-різному підходять до вирішення питання врегулювання терміну перебування на держслужбі, — сказано в пояснювальній записці. — Більш послідовним впровадженням ідеї усунення дискримінаційних положень у сфері регулювання професійної діяльності службовців є гнучкий підхід до питання виходу на пенсію держслужбовців".

Відзначимо, 14 харківських депутатів підтримали збільшення віку для держслужбовців і службовців місцевого самоврядування. Однак один утримався, ще один вирішив не голосувати. Голосування виглядало так:

Утримався — "Слуга Народу" Дмитро Микиша.

Підтримали законопроєкт "слуги народу" Віктория Кінзбурська, Федір Вениславський, Олександр Литвинов, Юрій Здебський, Марія Мезенцева, Олег Бондаренко, Павло Сушко, Дмитро Любота, Олександр Бакумов, Олексій Красов, Євген Пивоваров, Олександр Куницький, списковик Павло Якименко, а також позафракційна Юлія Світлична.

Не голосував Олександр Фельдман ("Опоплатформа — За життя"). 

"Слуги народу" Миколай Кириченко, Анна Колісник і Андрій Одарченко, позафракційний Дмитро Шенцев і Віталій Данилов ("Батьківщина") були відсутні