Через відповідь Зеленського стосовно "Коксохіму" харків'яни будуть пікетувати міськраду

На думку автора петиції про "Коксохім", влада не хоче займатися вирішенням проблеми.

У депутатів Харківської міськради проситимуть створити дієвий механізм контролю за підприємствами, які "наживаються на здоров'ї харків'ян".

5 грудня президент Володимир Зеленський відповів на петицію стосовно "Коксохіму", при цьому саме підприємство там не згадав. Автор петиції Олександр Константинов не очікував іншої відповіді від глави держави і запрошує харків'ян пікетувати Харківську міськраду перед першою сесією нового скликання.

"Ми розуміємо, що влада не хоче займатися вирішенням цієї проблеми. Президент вирішить проблему з закриттям заводу? Ні, звичайно. Ми повинні пройти всі офіційні стадії, звертатися до всіх гілок виконавчої влади і ми це робимо. Зарубіжні партнери, які займаються екозахисною діяльністю, насамперед запитують, чи до всіх ви зверталися з приводу своєї проблеми? І ми тепер абсолютно чітко, абсолютно спокійно можемо говорити, так, ми зверталися абсолютно до всіх, включно до Президента України", — пояснив він KHARKIV Today.

У середу Олександр Константинов організовує пікет. Він закликає приєднатися всіх охочих.

"Ми виходимо, бо представники місцевого самоврядування, Харківська міськрада, Харківський виконавчий комітет, дистанціювалися від вирішення цієї проблеми. Єдине, що було — це заява Кернеса в серпні, після якої, в принципі, і почала розгортатися ця ситуація. Мер захворів, його ніхто не бачив і, відповідно, Харківська міськрада взагалі ніяких заходів в цьому питанні не вживала. У середу відбудеться перша сесія нового складу міської ради і ми будемо, звичайно, наполягати на внесенні до порядку денного першої сесії питання щодо Харківського коксового заводу і, можливо, ще й стосовно гуртожитку на вулиці Селянській. Петиція була написана саме не про закриття заводу, а про створення дієвого механізму контролю. Якщо ми зможемо добитися того, щоб власники підприємств вели свою діяльність таким чином, щоб вона відповідала вимогам екологічного законодавства, то, в принципі, питань бути ніяких не може", — розповів автор петиції.

Він упевнений, підприємства повинні працювати і при цьому перестати "наживатися на здоров'ї харків'ян".

"Якщо підприємство людей не труїть, воно має повне право працювати і створювати робочі місця, платити податки до держбюджету. На жаль, інформація, яку ми збираємо по тих підприємствах, які вказані в моїй петиції [ТОВ "Харківський лакофарбовий завод "ФАРБОСС", ПрАТ "Слобожанський коксовий завод", ТОВ ТД "Термолайф-Україна" і ТОВ "Завод Еластомер" — ред.], наводять на думку про те, що ці підприємства, які завдають максимальної шкоди, не платять податки, ведуть протизаконну діяльність, у них практично немає ніяких дозволів і у багатьох з них створені або підприємства-двійники, або підприємства-прокладки, які виводять гроші з країни, наживаючись на здоров'ї харків'ян", — повідомив Олександр Константинов.

Авто петиції в своєму зверненні запропонував президенту реальні кроки — виїзд комітету Верховної Ради, підписання розпорядження Кабінету міністрів, але глава держави зупинився на одному пункті, забувши згадати "Коксохім".

"Президент, на жаль, тільки один пункт побачив. Дав доручення прем'єр-міністру зайнятися цим питанням. Але при цьому, дивує те, що у відповіді на петицію взагалі жодним чином не згадується "Харківський коксовий завод". Основна проблема, яка турбує харків'ян, вона абсолютно не згадується в результативній частині відповіді президента", — уточнив він.

Пікет розпочнеться о 09:00 9 грудня під Харківською міськрадою.

Нагадаємо, у відповіді на петицію глава держави відзначив, що його дії обмежені Конституцією і законами України. За його словами, центральним органом виконавчої влади в питанні захисту навколишнього середовища і природних ресурсів є Державна екологічна інспекція, а її харківське управління проводило позапланову перевірку зазначених у петиції підприємств щодо дотримання законодавства в частині охорони атмосферного повітря.