Через чотири роки судді з Харківської області повідомили про підозру за незаконне рішення

Майже через чотири роки після того, як харківського правозахисника Максима Корнієнка заарештували на 15 діб за відеозйомку в залі суду, служительці Феміди повідомили про підозру.

Майже через чотири роки після того, як харківського правозахисника Максима Корнієнка заарештували на 15 діб за відеозйомку в залі суду, служительці Феміди повідомили про підозру.

Тоді чоловік знімав в залі Вовчанського суду, де суддя вела засідання без мантії та нагрудного знака. Вона безпідставно заборонила фіксувати те, що відбувається. Служителька Феміди оголосила перерву, після неї повернулася до залу суду вже в мантії і з нагрудним знаком і продовжила вимагати припинити відеозйомку, просила правозахисника покинути приміщення. Про це повідомили в прокуратурі в Харківській області.

"Без прийняття будь-якого вмотивованого судового рішення суддя надала вказівку черговому наряду поліції вивести чоловіка із залу судових засідань. Відносно нього було складено адміністративний протокол за ст. 185 КУпАП, який в той же день направили до районного суду Харківської області для розгляду по суті, і розглянуто безпосередньо зазначеною суддею, незважаючи на її конфлікт із зазначеним громадянином",  — пояснили в прокуратурі.

Правоохоронці уточнили, що правозахисник заперечував провину, але суддя не з'ясувала всіх обставин справи, не дала йому права на захист і повне фіксування судового процесу. Вона визнала чоловіка винним і наклала 15 діб арешту. Він оскаржив вказане рішення в Харківському апеляційному суді, і на дев'яту добу арешту його звільнили.

Судді повідомили про підозру у злочині за ч. 2 ст. 375 Кримінального кодексу України (винесення завідомо неправосудної постанови в особистих інтересах).

Нагадаємо, в листопаді 2016 року суддя Вовчанського районного суду Ірина Уханьова визнала  винним в адміністративному порушенні і покарала арештом на 15 діб правозахисника Максима Корнієнка, який знімав засідання на камеру мобільного телефону.