"Це не переворот": в Харківській області почався референдум. СБУ на місці

Референдум повинен був пройти напередодні місцевих виборів в селищі Орілька (Лозівський район).

На сесії Орільської селищної ради у вересні вирішили, що потрібно провести референдум і об'єднати своє селище з сімома селами. Орілька повинна була стати центром ОТГ.

22 жовтня почала працювати виборча комісія з проведення місцевого референдуму. Місцеві жителі Орільки і 7 сіл Лозівського району попрямували на дільницю. Раніше, 21 вересня, на сесії було прийнято рішення про проведення референдуму, були надруковані три види бюлетенів з трьома питаннями.

З ранку до Орільки прибули і співробітники СБУ. Слідчі порушили кримінальне провадження і встановлюють причетних, — повідомив начальник прес-центру Управління Служби безпеки України в Харківській області Владислав Абдула. За офіційною інформацією, селищний голова підписав незаконне рішення сесії ради про призначення місцевого референдуму для створення об'єднаної територіальної громади.

"Депутати разом з селищним головою вирішили, що нова територіальна громада, центром якої має стати саме їхній населений пункт, об'єднає ще сім сусідніх сіл. Шляхом проведення "референдуму" депутати планували надати своїм рішенням статус легітимних", — відзначили в СБУ.

Селищний голова Орільки не вважає дії протизаконними. Він підтверджує, що в селищі проходять слідчі дії і каже, що жителі семи сіл досі йдуть до виборчої дільниці, щоб проголосувати.

"Це не переворот. Просто люди хотіли свою ОТГ. На сесії було прийнято рішення. Так, в комісії проходять слідчі дії, а люди досі йдуть, хочуть проголосувати", — повідомив KHARKIV Today селищний голова Іван Крикун.

Він каже, що селищна рада кілька разів звертався офіційно з проханням не приєднувати їх до Лозівської ОТГ, тому що вони хотіли свою власну громаду. Але ні "так", ні "ні" їм не сказали.

"Писали до Кабміну, до обладміністрації, до ЦВК, просили роз'яснити, але відповіді так і не отримали", — говорить Крикун.

В Орільці і семи селах, які хотіли об'єднатися, проживають близько 5000 чоловік, половина з яких — люди пенсійного віку.

У Службі безпеки України нагадали про відповідальність за дії, які можуть привести до порушення цілісності та суверенітету держави (ст. 110 Кримінального кодексу України).

Нагадаємо, в червні в Харківській області затвердили 56 об'єднаних територіальних громад, 24 з них були створені за власним бажанням, інші сформували "примусово".