Брата екс-президента Ющенка позбавили докторського ступеню

Старшого брата екс-президента України Віктора Ющенка, Петра, позбавили докторського ступеня.

Петро Ющенко захистив докторську дисертацію у вересні 2019 року в Національному педагогічному університеті імені М. ДрагомановаОднак через кілька місяців в його роботі знайшли порушення.

Через плагіат і низьку якість досліджень Атестаційна колегія Міністерства освіти і науки скасувала три наукові ступені доктора і двох кандидатів наук. У списку виявилася робота Петра Ющенка, який отримав першу освіту в харківському вузі. Дисертацію він захищав у Києві. Відповідне рішення прийняла колегія на засіданні 26 лютого.

Зокрема, колегія з'ясувала, що в його дисертації "Києворуська спадщина в історичній пам'яті українського суспільства (XII — початок XXI століть)" немає авторських наукових положень і науково обґрунтованих результатів у сфері історичної науки, які б вирішували важливу наукову проблему. Замість цього автор використовував текстові запозичення і некоректні посилання.

"Атестаційна колегія скасувала рішення про присудження ступеня доктора наук Ющенку Петру Андрійовичу (спеціальність "Історія України") через невідповідність належним критеріям, які висуваються до дисертацій", — сказано в рішенні.

Окрім Ющенка, в списку — Тетяна Донник та Інна Дерев'янко. Донник скасували ступінь кандидата наук, яку вона отримала за захист дисертації "Роль та механізми участі психоемоційних розладів у дизрегуляційній патології у хворих з віддаленими наслідками закритої легкої черепно-мозкової травми та обґрунтування їх корекції методом програмованої сенсорної депривації" (спеціальність  "Патологічна фізіологія").

У Дерев'янко також забрали ступінь кандидата наук. Вона захищала роботу "Педагогічні ідеї християнського виховання підлітків Київської Русі (кінець Х — середина ХІІІ століття)" за спеціальністю  "Загальна педагогіка та історія педагогіки".

Заступник міністра освіти і науки Єгор Стадний акцентував увагу на необхідності викривати плагіат і попросив професійне співтовариство не мовчати.

Крім того, на засіданні Атестаційна колегія МОН не продовжила двом спеціалізованим вченим радам їх роботу, оскільки виявила "порушення академічної доброчесності і низьку якість дисертаційних досліджень, які до цього захищалися в них. Сюди увійшли спецради Харківського національного медичного університету та Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв (Київ).

Довідка. Петро Ющенко — брат третього Президента України Віктора Ющенка і нардеп Верховної Ради IV-VI скликань. У 1970 році він закінчив Харківський інститут інженерів комунального господарства (зараз — Харківський національний університет міського господарства імені О. Бекетова). За інформацією "Зеркала недели", Ющенко захистив дисертацію 12 вересня 2019 року. Захист проходив у Національному педагогічному університеті імені М. Драгоманова.