Блок Кернеса: гроші приносять підставні особи, витрачають свої з "кооперативної" схеми

Донори пожертвували за два місяці майже 250 000 гривень іменному політичному блоку Харківського міського голови.

Донори пожертвували за два місяці майже 250 000 гривень іменному політичному блоку Харківського міського голови. Гроші пішли в тому числі на оренду офісу, який належить учасникам "кооперативної" схеми в Харкові.

Шість харків'ян зробили перші фінансові вливання в Блок Кернеса Успішний Харків, з яким він збирається йти на місцеві вибори восени 2020 року. Всі ці люди непублічні, займаються підприємництвом і не проявляють активність в соціальних мережах. Експерти "ЧЕСНО" проаналізували цих донорів і дійшли висновку, що ці люди — підставні особи, яких використовували для наповнення партійної скарбниці.

Свій Блок Кернес "оживив" восени 2019 року. До цього часу політсила подавала порожні звіти в НАПКА, вперше цифри з'явилися в документі за лютий-березень 2020 року. Стартовий внесок 10 лютого зробив керівник "Блоку Кернеса" В'ячеслав Орлов. Він пожертвував 36 000 гривень. KHARKIV Today намагався знайти цю людину з осені, проте ні за адресою реєстрації по вулиці Короленка, ні за номером телефону зв'язатися з ним не вдалося.

Через тиждень 43 000 гривень Блоку принесла Лілія Шатохіна. Чому підприємець вирішила зробити такий внесок в політичну силу Кернеса, невідомо: знайти інформацію про неї у відкритих джерелах можна.

У березні були ще 4 внески до Блоку Кернеса Успішний Харків, і знову від людей no name.

Галина Сторожко, яка до окупації вела бізнес в Криму, передала 41 500 гривень. Ще одна підприємниця Катерина Новікова перерахувала 42 000 гривень. Донор Алла Пінчук внесла 43 400 гривень, Олена Голик — ще 43 000 гривень. 

Очевидно, що всі ці люди робили внески по знайомству, тому що політична сила Кернеса досі відома невеликому колу людей.

"Досить логічним є запитання, як люди без очевидного політичного минулого взагалі дізналися про існування такої партії і реквізити її банківських рахунків. Сайту у партії немає, сторінка в Facebook з'явилася тільки в кінці березня. Жодного публічного заклику профінансувати партію знайти не вдалося. Дуже ймовірно, що це не внески від шанувальників, а централізоване і узгоджене занесення коштів на покриття базових витрат новоствореної партії. Це стає ще більш очевидним, якщо звернути увагу на те, що майже всі внесені гроші витрачали максимум на наступний день після їх надходження", — розповів аналітик по партійних фінансах "ЧЕСНО" Ігор Фещенко.

Дуже швидко всю суму пожертвувань Блок Кернеса витратив. 249 000 гривень пішли на партійну організацію: оформлення та подачу знака, комунальні послуги, охорону та оренду нежитлового приміщення. Швидше за все, мова йшла про офісі за адресою: вулиця Скрипника, 4. Власником цього приміщення є фірма "Веберз". І ось тут можна простежити зв'язок з людьми знову-таки Геннадія Кернеса.

Відомо, що засновниками цієї фірми є три людини — Андрій Челобитчиков, Ігор Тирнов і Віталій Печура. Саме вони були засновниками кооперативу "Сапсан", який в 2010 році отримав від міста по так званій кооперативній схемі відмінну ділянку землі — 0,39 га на перетині вулиць Сумської та Динамівської. У 2017 році цю землю довелося повернути.

Крім того, Челобитчиков, Тирнов і Печура є колишніми співробітниками бізнес-імперії Кернеса "НПК-холдинг", повідомляв Харківський антикорупційний центр. Пізніше вони заснували не одну фірму разом, через які "проганяли" гроші міста: наприклад, здавали в оренду техніку комунальній газеті "Харьковские известия".