Більша частина споживачів газу в Харківській області не платить за рахунками

З початком опалювального сезону заборгованість зросла на 122 мільйони гривень.

Споживачів "блакитного палива" просять розрахуватися з постачальником. Тим, хто через карантин знаходиться в скрутному матеріальному становищі, пропонують реструктуризувати борг.

Станом на 1 листопада заборгованість мешканців Харкова та області за спожитий природний газ становить 2 мільярди 327 мільйонів гривень. За останній місяць борг зріс більш ніж на 100 мільйонів гривень. Про це повідомили в "Харківгаз Збуті"

За словами директора компанії Павла Тиндика, з 966 тисяч клієнтів компанії заборгованість є у 592 тисяч. Крім того, 119 000 споживачів не заплатили за "блакитне паливо" більше п'яти тисяч гривень.

"Ми спостерігаємо загострення проблеми з накопичення боргів. Через глобальну пандемію законом заборонено припиняти газопостачання побутових споживачів, які мають заборгованість. Тому постачальники газу зараз обмежені в важелях впливу на боржників. У результаті стає все більше таких клієнтів, які просто перестали платити за спожиті ресурси", — підкреслив Павло Тиндик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харківській області газівники відсудили 5,5 мільйона гривень у боржників

Він просить не чекати судового позову і постаратися оплатити рахунки. Якщо компанія подасть на споживача до суду, то йому потрібно буде сплатити не тільки заборгованість, але і судовий збір (понад дві тисячі гривень), а також штрафні санкції за несвоєчасну оплату (можуть скласти більше 25% від суми боргу).

"Звичайно, ми розуміємо, що в деяких сім'ях карантин міг привести до скрутного матеріального становища, тому такі клієнти можуть прийти до нас і написати заяву на реструктуризацію боргу, що знизить фінансове навантаження на них", — додав директор "Харківгаз Збуту".

Дізнатися про суму своєї заборгованості можна в особистому кабінеті на сайті 104.ua або за телефоном контакт-центру 0 542 76 73 04.

Як писав KHARKIV Today, на початку жовтня побутові споживачі газу в нашому регіоні заборгували 2 мільярди 205 млн гривень.