Бідні харків'яни. Жителі області заробляють і витрачають менше, ніж українці в середньому

44% витрат жителів області припадає на продукти харчування.

У жителя Харкова і області зарплата нижча, а витрати на комуналку та проїзд — вищі, ніж в більшості інших областей України.

Коронакриза негативно позначилася на достатку українців. У Національній академії наук порахували, що 45% громадян витрачають менше прожиткового мінімуму. У 2019 таких було набагато менше — 38%. На жаль, в дослідженні Академії немає розбивки по регіонах, але якщо зіставити окремі витрати і доходи, то виявиться, що в Харківській області бідних — ще більше.

Аналіз достатку українців проводить не тільки Інститут демографії та соцдосліджень Академії наук, а й Держстат. Зараз на сайті Держслужби статистики є дослідження "Витрати і ресурси домогосподарств України за III квартал 2020 року" (в Експрес-випуску за 4 лютого). Вони, як і вчені з Академії наук, співробітники служби статистики, проводять опитування, але розбивають дані по областях.

Середня цифра витрат домогосподарств як в в Україні в цілому, так і в Харківській області зокрема, виходить в 2-2,5 раза більшою прожиткового мінімуму. У той час мінімум становив 2118 грн (на працездатних — більше, на дітей — менше). У кожному домогосподарстві проживало в середньому 2,2 людини, значить, їх загальний прожитковий мінімум був приблизно або більше 4 тисяч, в залежності від складу сім'ї.

Маленькі зарплати

Якщо вірити даним Держстату, в третьому кварталі минулого року кожне українське домогосподарство в місяць витрачало 9491 тис. грн. А ось у жителів Харківської області витрати менші: 8916 гривень — менше, ніж в областях з великими промисловими центрами, такими, як Дніпро і Одеса, і можна порівняти з Полтавською областю.

Харків'яни витрачають менше зовсім не тому, що основні життєво важливі товари та продукти їм обходяться дешевше. Згідно з даними іншого дослідження того ж Держстату, споживчі ціни в Україні з 2019-го року виросли на 5%, а в Харківській області — на 5,2%. Проїзд в міському транспорті жителям Слобожанщини обходиться значно дорожче, ніж іншим українцям: 6,60 в середньому за один квиток. Для порівняння: в сусідній Полтавській області — 4,22, Дніпропетровській — 4,47, в Україні в цілому — 5,57. Досить висока в області і плата за житло. Співробітники служби статистики взяли для прикладу вартість оренди однокімнатної квартири. Так ось, в середньому в Харківській області ця послуга обійдеться в 4913 грн, це дорожче, ніж в сусідніх Дніпропетровській (3839 грн.) та Полтавській (2934 грн.) областях та в середньому в Україні (3986 грн).  

Можливо, секрет невисоких витрат харків'ян криється в тому, що в області — маленькі зарплати. Згідно з інформацією Міністерства фінансів, в грудні 2020 року середньостатистичний українець заробляв 14 179 грн, а житель Харківської області — тільки 11 969 грн. Регіон в рейтингу — в нижній частині списку, менше харків'ян заробляють жителі тільки 8 областей, в сусідніх Сумській та Полтавській зарплати вищі, не кажучи вже про Дніпропетровську та Одеську.

І навіть цю невисоку зарплату часто не платять. Харківська область в 2020 році неодноразово очолювала ганебний рейтинг регіонів з боргами з заробітних плат.

Тим часом зарплата для харків'янина важливіша, ніж для українця в цілому. У сукупності сімейних доходів вона становить 63% (в середньому в країні 58%), доходи ж від підприємницької діяльності в кишенях харків'ян займають всього 4,6%, втім, і у інших українців вони не більше 6%.

На продукти і комуналку

За методологією Світового банку, якщо людина витрачає на їжу більше 40% доходу, вона вважається бідною. Україна тривалий час трималася трохи вище списку найбідніших країн. Наприклад, у 2017 році на харчування доводилося 37% витрат громадян. Після коронакризи ми знову "провалилися" до бідняків. У середньостатистичного українця на продукти харчування і напої припадає 48% витрат, в Харківській області — 44%. Натомість мешканці регіону набагато рідше, ніж інші українці, обідають і вечеряють поза домом. В середньому в країні ця стаття витрат становить 1,3%, в Харкові і області — 0,7%. Втім, Українська академія наук має свої критерії для бідності: якщо більше 60% витрат припадає на продукти харчування, людина вважається бідною.

Більше за інших українців жителі області витрачають на комунальні послуги (оплата житла, води, газу, електроенергії та іншого палива). Ця стаття витрат віднімає 12,5% усіх витрачених грошей (в Україні в середньому — 10%). Харківська комуналка — одна з найбільш "вагомих" в системі витрат, дорожче — тільки в Києві, Одесі, Київській та Херсонській областях (у відсотку від інших витрат сім'ї, а не в абсолютних величинах).

Тому на предмети домашнього вжитку і утримання житла харків'янам залишається менше грошей, ніж українцям в середньому. В країні на це витрачають 235 гривень на місяць (2,5%), в Харківській області — 177 гривень (2%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З січня вчителям піднімуть зарплату на тисячу гривень

На здоров'я середньостатистичний українець витрачає 437 гривень в місяць, житель Харківської області — 324 гривні (3,7%).

На відпочинок і культуру у середньостатистичного українця йде 143 гривні в місяць, у харків'янина — 92 гривні (всього 1% від усіх витрат). Не по кишені і освіта: 90 проти 67 грн.

Виходить, що 56% витрат середньостатистичної харківської сім'ї доводиться на покупку продуктів і комунальні платежі. Додати сюди ще 6%, які йдуть на одяг і взуття (у середньому в Україні — 5%), 3,5% — на мобільний зв'язок, і 4,5% — на транспорт, додати неминучі витрати на лікарів і ліки, і вийде, що на культуру і відпочинок і правда залишаються сущі копійки.

Автор: Олена Павленко