Безкультурний Харків: коли артистам і музикантам дозволять повернутися на сцену?

Харків приєднався до акції "СтопКультурнийКарантин", щоб змусити уряд звернути увагу на культуру.

Сотні акторів, режисерів, івент-менеджерів, освітлювачів і гримерів в місті залишилися без роботи на невизначений час. Харків приєднався до акції "СтопКультурнийКарантин", щоб змусити урядовців звернути увагу на культуру.

12 травня о 22:00 небо над містом прокололи промені світла. У густих хмарах це виглядало як десант літаючих тарілок. Насправді ж музиканти і організатори концертів вирішили нагадати про себе і на дві години включили прожектори біля Оперного театру і Арт-заводу "Механіка". Одночасно з Харковом небо підсвітили в Києві, Полтаві, Одесі, Львові, Дніпрі, Умані, Маріуполі, Рівному, Тернополі, Хмельницькому, Сумах і Кременчуці. Організатори акції вимагають від уряду розробити план виходу з карантину для культурної сфери.

Музиканти пішли в таксисти

Два місяці в Україні закриті театри і кінотеатри, не проводяться концерти та фестивалі. Актори, музиканти, а також культурні менеджери, костюмери і гримери, білетери і кінопрокатники залишилися без засобів до існування на невизначений період. За підрахунками організаторів акції "СтопКультурнийКарантин", обмеження торкнулися як мінімум 250 тисяч чоловік по всій Україні.

У Кабміну є план поетапного виходу з карантину для багатьох сфер життя: транспорту, громадського харчування, шкіл і університетів. Але культурна сфера залишилася поза увагою уряду, кажуть учасники акції. Прожектори запалили, щоб звернути увагу на потреби тисяч людей, задіяних в цій сфері, і дати їм хоча б приблизну "дорожню карту".

"Ми пропонували уряду дозволити хоча б заходи на 200 осіб, можливо, на відкритих майданчиках з обов'язковими масками для глядачів. Але для шоу-бізнесу поки немає ніякого сценарію, ніякої інструкції", — каже організатор акції в Харкові Максим Максименко, власник компанії "Інтернет -Білет Україна" і продюсер симфонічного шоу Prime Orchestra.

За його словами, організатори концертів і гастролей театрів — перші, хто відчув на собі наслідки карантину. Ті заходи, на які продали менше 20% квитків, скасували, а організатори шоу змушені були повернути глядачам квитки. Дати більшості концертів і вистав, які повинні були відбутися в березні і квітні, постійно переносяться. Організатори вже витратили отримані гроші на рекламу, оренду і гонорар артистам, тому зараз не можуть ні повернути глядачам гроші, ні сказати їм, коли вони зможуть подивитися шоу. У скрутному становищі опинилися і артисти.

"Зараз ситуація дуже важка для музикантів, які працювали в комерційних проєктах, а не в філармонії або Оперному театрі, де існує зарплата. Альтернативних джерел заробітку у них немає. Раніше музиканти виїжджали заробляти за кордон — в Китай або грати на круїзних судах, зараз нічого такого немає. Хтось поїхав до батьків або бабусь у село на натуральне господарство. Багато хто пішов у таксисти, але зараз таксистів вже більше, ніж бажаючих їздити на таксі. Та й мало хто з музикантів вміє робити ще щось, крім музики", — розповів Максименко KHARKIV Today.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент розповів про другий етап пом'якшення карантину

Після зняття обмежень музиканти, навіть ті, хто пішов в таксисти, повернуться на сцену, але експерти ринку шоу-бізнесу прогнозують дефіцит працівників, які за час карантину встигнуть перекваліфікуватися.

"Багато людей, які працюють в цій сфері, втрачають співробітників. Зокрема, техніки сцени пішли працювати хто куди, їх буде дуже складно повернути, тому що в концертній сфері перспективи поки незрозумілі", — говорить організатор фестивалів і арт-проєктів Аліна Ханбабаєва.

Свої проекти Аліні теж довелося перенести — на півроку або невизначений термін. Фестиваль Plan B, який повинен був пройти в березні, перенесено на жовтень. Організатори запланували три заходи в рамках фестивалю на липень, але все буде залежати від того, чи запустять на той час міжміський транспорт і чи можна буде збиратися великими групами. Що стосується традиційного Дня музики в Харкові, який повинен відбутися 21 червня, Аліна Ханбабаєва поки не впевнена, чи відбудеться він взагалі.

Не буде в цьому році і повноцінної Ночі музеїв. Незважаючи на те, що їм дозволили працювати, масові заходи проводити не можна, тому музейні працівники готуються приймати гостей на сайті.

Рятують гранти

Некомерційні театри та інші культурні проєкти, позбавлені державного фінансування, виручають гранти. Наприклад, в рамках вже згаданого фестивалю Plan B організатори готують онлайн-заходи.

"Ми знайшли невеликий грант на серію онлайн-концертів, і це буде така рука допомоги музикантам, прокатникам і перекладачам, які зробили б з нами те ж саме офлайн", — розповіла Аліна Ханбабаєва KHARKIV Today.

Грантовий проєкт прийшов на допомогу і театру "Публіцист", якому вдалося отримати гроші від Українського культурного фонду на проєкт "Українські діафільми".

"Українські діафільми" — театралізоване шоу, присвячене відродженню забутого жанру діафильма. Ми вийшли на Центр Довженка, у якого великий архів діафільмів, після карантину поїдемо до Києва. Український культурний фонд попросив почекати з офлайн, тому це буде мікс театру, діафільмів, фото і кіно — в онлайн-форматі", — говорить режисер і актор театру Костянтин Васюков.

Крім проєкту від "Українського культурного фонду", "Публіцист" готує онлайн-виставу. А ось засновник, єдиний актор і режисер монотеатру "Homo Ludens" Сергій Москаленко віртуальний формат для театру не сприймає і мріє знову повернутися на сцену Будинку актора. За словами Сергія, який більше відомий у Харкові як ведучий заходів Black Jack, його ситуація простіша, ніж у колег по цеху, тому що він сам собі — режисер, директор і артист, репетирувати може в своїй квартирі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківські артисти і спортсмени на карантині: репетиції по скайпу і стрибки через ліжко

"Знаю, хтось репетирує по скайпу, але, мені здається, що репетирувати онлайн — це смішно, так само, як і грати спектаклі онлайн. Це зовсім не про театр, тому я противник всього цього онлайну, хоча я веду уроки з публічних виступів, але більше мені подобається вести уроки наживо", — розповів Сергій Москаленко.

Під час карантину він готує нову виставу за романом Фредріка Бакмана "Що мій син повинен знати про устрій цього світу", але показувати її буде тільки на сцені перед глядачами — коли це дозволить уряд.

Дату послаблення карантину для театрів і оркестрів можуть назвати вже наступної середи на засіданні Кабміну — міністри пообіцяли розглянути сценарії виходу з культурного локдауна.