"Барабашово" працює у звичному режимі, незважаючи на заборону міськради

Співробітники ринку не особливо налякані пандемією коронавірусу і не хочуть сидіти по домівках.

Адміністрація ринку не отримувала документів із міськради з приписами про закриття. Співробітників і покупців стало менше, але закриватися ніхто не збирається.

16 березня комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської міськради прийняла рішення про тимчасове закриття торгового центру "Барабашово". Ринок повинен був піти на карантин 17 березня, проте в цей день він почав роботу за графіком. KHARKIV Today відправився туди, щоб зрозуміти, чому працівники ТЦ ігнорують загрози.

На  10 годину ранку людей на території торгового центру — як продавців, так і покупців — менше, ніж завжди у будній день. Навпаки — стало більше людей в масках.

"У коронавірус не вірю!"

Біля прилавка із сонцезахисними окулярами працює Тетяна. За її словами, адміністрація ринку ні про яке закриття не повідомляла.

"Адміністрація ринку ні про яке закриття не говорить. А сама я взагалі в цей коронавірус не вірю, якщо чесно, і маски купувати не збираюся. Якщо хоче адміністрація — нехай нас забезпечує. У день п'ять масок — і відмінно. Чому вони цього не роблять ? ", — розповідає дівчина.

Не підтримує вона також інші заходи, що проводяться в місті, покликані мінімізувати контакт між людьми.

За рогом від прилавка Тетяни працює Валентин — він торгує спортивним взуттям в "Новому столітті". Ініціативу тимчасово закрити "Барабашово" з метою безпеки сприймає в штики — на його погляд, приводів для занепокоєння немає.

"Що ви причепилися до ринку ?! Тут вулиця, свіже повітря — вірус боїться. А ось "Французький (бульвар)", "Караван", — там все закрито. Закрийте їх спочатку", — каже продавець.

На його думку, носити маски на такому величезному ринку безглуздо.

"Маски не рятують, як правило, тому що потрібно навчити людей ними користуватися. Головне — робити дезінфекцію. І мити руки кожні півгодини, обов'язково мити руки. А взагалі боятися вірусу не треба — він небезпечний для людей старше 60 років", — розповідає Валентин.

Незважаючи на відсутність сигналів про закриття ринку з боку адміністрації, продавці між собою тільки і говорять про це.

Людмила торгує жіночою білизною і за свою безпеку особливо не турбується. Однак дещо її все ж хвилює — гроші, які вона вже заплатила за оренду торгового місця.
"У мене оренда за березень оплачена. Якщо зараз закриють ринок, я сподіваюся, мені їх компенсують. І де гарантія, що через три тижні карантин не продовжать?", — запитує жінка.

Відвідувачі ринку, знаючи про ситуацію з поширенням інфекції, неспішно прогулюються по його території, в більшості — без масок.

"А де ваша маска?"

Відвідувачка ринку Оксана, яка гуляла по рядах із куртками, розповіла, що не боїться поширення захворювання. Вона лише розсміялася після запитання про маску.

"А де ваша маска в такому випадку? (Сміється)", — запитала дівчина.

Випадковий перехожий Кирило чекав свого друга поблизу ятки із продажу шаурми. Від коронавірусу і інших вірусів, що передаються повітряно-крапельним шляхом, він захищався маскою з марлі. Невиконання ринком "Барабашово" постанови Кабміну Кирило засуджує.

"В ідеалі — звичайно, треба ринки закрити, і я думаю, це відбудеться найближчим часом. Контакт між людьми потрібно мінімізувати", — заявив покупець.

ОФІЦІЙНО

У прес-службі ринку говорять, що до цього часу не отримали ніяких розпоряджень від міськради.

"Ми працюємо в правовій площині. Станом на зараз ніяких документів із міськради до нас не надходило. Відповідно, говорити нема про що. Але сама ідея міських чиновників звернути увагу тільки на "Барабашово" — це черговий доказ виключно особистих мотивів при прийнятті будь-яких рішень по торговому центру. Ми розцінюємо це як продовження послідовних дій щодо рейдерського захоплення ринку ", — сказав KHARKIV Today Сергій Зайцев.

Як писав KHARKIV Today, 11 березня на засіданні Кабінету міністрів прийняли  рішення про введення карантину по всій країні. Наступного дня на карантин пішли всі вузи Харкова, а з 13 березня оголосили карантин в школах і дитсадках. Пізніше роботодавцям порекомендували відправити співробітників на віддалену роботу.

Согласно распоряжению Кабмина № 215 от 16 марта, с 17 марта заведения общественного питания, торгово-развлекательные центры, другие учреждения развлекательной деятельности, фитнес-центры, учреждения культуры должны временно прекратить свою работу. Разрешено предоставлять услуги по общественному питанию с применением адресной доставки заказа при условии обеспечения соответствующего персонала средствами индивидуальной защиты.