Аваков сказав, що Україна закрила небо навіть для чартерних рейсів — більше нікого не повертають

Міністр сказав, що МВС не дасть більше жодного дозволу на повернення літаків з туристами. Виняток може бути, але тільки при 100-ій обсервації.

Міністр сказав, що МВС не дасть більше жодного дозволу на повернення літаків з туристами. Виняток може бути, але тільки при 100-ій обсервації.

За даними Авакова, 75% хворих коронавірусом в Україні в анамнезі мають недавнє повернення із-за кордону, інші 25% — вже внутрішнє зараження від попередньої групи. Після того, як туристи вирішили саботувати розпорядження Кабміну про обсервацію, МВС вирішило не давати дозвіл на повернення громадян України.

"МВС не дасть більше згоди ні на один авіаційний чартер. Пасажирське авіасполучення — закрите. Винятки будуть рідкісні і тільки окремим рішенням — зі 100% обсервацією під контролем санітарних лікарів з подальшим тестом ПЛР. Тільки так — і не потрібно прокльонів, що мені надсилають із- за кордону — заради безпеки мільйонів — ми підемо на незручності для декількох тисяч, — написав Аваков. — Ті, хто знаходиться зараз на обсервації в Київських готелях, завтра і післязавтра — за рішенням головного санітарного лікаря — у всіх візьмуть матеріали на ПЛР тест. За результатами тесту — якщо ураження вірусом не виявлено — поліція розвезе кожного по домівках під жорстке зобов'язання з жорсткою домашньою ізоляцією і контролем з боку поліції і санітарних лікарів. Непокора — санкції ст. 325 КПК. Ті, хто втік з автобусів і ухилився від обсервації на цей момент,  вже отримали адміністративні протоколи або будуть піддані цій санкції (всі громадяни встановлені) — санкція: штраф до 17 000 гривень. Якщо у когось із пасажирів рейсу буде виявлений вірус — поліція прийме рішення про висунення звинувачень у відповідності зі ст.325 — аж до арешту і утримання під вартою до 3-х років. Ніяких іграшок і жартів .. у нас вже загинуло від вірусу 17 осіб, — повідомив Аваков в Фейсбуці.

На думку міністра, Україна ввела обмежувальні заходи щодо недопуску коронавірусу на ранньому етапі. Але далі ніхто точно не може сказати, скільки триватиме карантин і режим надзвичайної ситуації.

Ось що говорить Аваков дослівно:

1. Ніхто в нашій країні не знає, коли завершиться епідемія і скасується карантин — а хто говорить, що знає — бреше. Все буде залежати від розвитку ситуації і нашої успішності в боротьбі з вірусом.

2. У найближчі дні малозабезпечені громадяни почнуть отримувати допомогу держави. Грошима. Щоб витримати цей непростий період. Це рішення Президента і Уряду. Одна категорія людей буде отримувати гроші зовсім скоро, інша — після затвердження Парламентом поданих Кабміном змін до бюджету на позачерговому засіданні (кілька днів).

3. Ми не можемо собі дозволити не працювати 6 місяців ... нам би рвонути з усіма преференціями і можливостями в травні.

4. З продовольством проблем не буде.

5. Ринок уже насичується засобами індивідуального захисту — за рахунок власного виробництва та імпорту. Кожен день вантажі відправляються по регіонах.

Всі лікарні та швидкі допомоги або вже забезпечені або повинні бути забезпечені засобами захисту в найближчі 4 дні з мінімальним запасом, але всюди. Потім буде нарощуватися запас не менше 30-денного — захисні костюми, респіратори, окуляри, рукавички, дезінфектори. Забезпечення медиків — завдання №1.

6. Поліцейські, Рятувальники ДСНС, Прикордонники, Нацгвардія — забезпечені захистом —нарощуємо повноту і запас.

7. Внутрішній ринок захисних масок і респіраторів (аптеки, великі ритейли і Інтернет) почав насичуватися.

На завершення Аваков закликав українців "побути вдома".