Арахамія вважає, що слідство щодо вибухів у Балаклії повинні забрати з Харкова

Тимчасова слідча комісія ВР щодо вибухів на складах боєприпасів буде працювати ще півроку. Її голова Давид Арахамія заявив, що у слідства дві версії НП.

Тимчасова слідча комісія ВР щодо вибухів на складах боєприпасів буде працювати ще півроку, її голова Давид Арахамія заявив, що у слідства дві полярні версії перших вибухів в Балаклії.

Співробітники СБУ в Харкові три роки розслідували вибух на арсеналі в Балаклії і прийшли до висновку, що диверсію вчинили за допомогою безпілотника. Про це нардеп Давид Арахамія повідомив на засіданні Верховної Ради.

"Ми почали розглядати найбільший і найпотужніший арсенал в Східній Європі, де ми втратили майна та боєприпасів тільки за балансовою вартістю на 12 мільярдів гривень. Якщо взяти ринкову вартість, як експерти кажуть, що не менше 10 мільярдів доларів. Після того, як все було знищено, харківське управління СБУ розглядало три роки цю справу і дуже швидко прийшло до висновку, що це був якийсь російський безпілотник, який пролітав і дивним чином зробив цю диверсію. Коли ми почали опитувати людей, які безпосереднього починали слідчий процес, почали дивуватися, м'яко кажучи. Згідно з першою експертизою інституту Бокаріуса, який викликали розслідувати, снаряди були закладені на території арсеналу. Як тільки такий висновок отримали — на людей почали тиснути і перекинули на іншу експертизу, до Києва, яка прийшла до висновку про безпілотник", —сказав нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишній військовий прокурор заперечує версію вибуху з-під землі на складах в Балаклії

За його словами, є дві абсолютно різні версії події і слідство має проходити в столиці.

"Ми не говоримо, що цей висновок правдивий або той правдивий. Ми говоримо про те, що є дві різні версії того, що сталося на цьому арсеналі. До цього був дуже підозрілий факт, що за тиждень до того, як сталася пожежа, повинен був з'явитися висновок аудиторської комісії Міністерства оборони, де була недостача боєприпасів на 560 мільйонів гривень. Ми говоримо про те, що потрібно забрати слідство з Харкова до Києва, потрібно провести незалежну повторну комплексну експертизу, зробити цей процес максимально прозорим [прозорим. - Ред.] і відкритим для суспільства", — пояснив Арахамія.

На засіданні парламенту роботу тимчасової слідчої комісії ВР щодо вибухів на складах боєприпасів продовжили до кінця жовтня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комісія ВР назвала причину вибухів у Балаклії — це не безпілотник

Нагадаємо, 23 березня 2017 року на складах ч А1352 в Балаклії почалася пожежа, за якою послідували вибухи, а боєприпаси розліталися по місту. З міста та навколишніх сіл евакуювали близько 20 тисяч жителів. Тоді одна людина загинула, троє постраждали. Пожежа і вибухи знищили третину арсеналу, що зберігався на складах.