Андрій Парамонов презентував книгу про німецьку спадщину Харкова

Автор книги пропонує подивитися на німецьку спільноту з іншого боку.

У прес-центрі інформаційного агентства KHARKIV Today відбулася пресконференція, присвячена виходу книги "Харків. Німецький альбом. XXI століття" дослідника історії Слобожанщини Андрія Парамонова.

Видання розповідає історію старих будівель нашого міста, які в різні часи були побудовані харківськими німцями і збереглися до нашого часу. Будівельниками і власниками будівель були як представники відомих родин, наприклад Штакеншнейдерів, так і невідомих. Сам Андрій Парамонов у своїй книзі виділяє Вознесенську жіночу лютеранську гімназію.

"Я б сказав, що ця гімназія і весь цей квартал — центральна німецька частина нашого міста", — каже сам автор.

Книга видана двома мовами — німецькою та російською; складається з 30 розділів, кожен з яких присвячений одній людині і її діяльності в Харкові. В альбомі представлені роботи різних фотографів. Багато об'єктів набули абсолютно нового вигляду.

"Деякі фотографії представляють місто зовсім непривабливим, але це, так би мовити, елемент боротьби за культурну спадщину", — заявляє автор Андрій Парамонов.

Вихід книги став можливим завдяки сприянню Ради німців України та Харківського обласного товариства німців "Відергебурт".

«Ця книга для нас (етнічних німців прим.) дуже знакова, тому що вона присвячена дуже важливому для нас заходу 80-річчю від дня депортації німців з України і західної частини СРСР" — говорить про книгу голова Харківського обласного товариства німців "Відергебурт" Андрій Фукс.

За словами спікерів, продавати альбом не будуть, частину тиражу вручать представникам Німеччини. Однак, ті, хто хочуть отримати в свою бібліотеку екземпляр нового видання, можуть звернутися безпосередньо до голови Харківського обласного товариства німців і за символічну ціну придбати його. Зібрані кошти будуть використані для фінансування майбутніх проєктів.

У вівторок, 23 лютого, в пресцентрі KHARKIV Today відбудеться презентація книги для всіх бажаючих. Початок о 18:00. Прохання не забувати маски.