60 звернень щодня: що відбувається в харківській "інфекціонці"

Кількість хворих в Харківській області збільшується, а місця в реанімації і лікарнях, які приймають хворих коронавірусом, закінчуються.

"Ми не гумові", — говорить головлікар Харківської обласної інфекційної лікарні Павло Нартов, коментуючи щоденний приріст хворих.

8 серпня в харківській "інфекціонці" був поставлений своєрідний рекорд: в суботу звернулося 60 осіб з потенційним коронавірусом. Це самозвернення (коли люди самостійно приїжджають) і пацієнти, яких привезли бригади "швидкої" допомоги. В цей день в стаціонарі вже лікувалися 228 осіб при 240 ліжкомісцях. Тобто фізично лікарня могла прийняти не більше 12 пацієнтів. Але прийняли більше.

Після "сортування" хворих були госпіталізовані 37 осіб. Це люди із середнім ступенем тяжкості захворювання, яким можна було відмовити. Тих, у кого експрес-тест показав негативний результат, відправили додому.

"Це не означає, що ми відмовили в госпіталізації, ні. Це означає, що згідно 722 указу провели сортування. Ми багато хворих виписуємо і відправляємо на доліковування до 17-ї і 13-ї лікарень. Але і у них спеціально відведені відділення вже заповнені. Стаціонари заповнюються, і може статися патова ситуація, коли ... Ми не гумові", — так в лікарні коментують те, що відбувається.

Волонтери, які допомагають "інфекціонці" майже півроку, відзначають ще одну закономірність: "швидкі" стали привозити пацієнтів, у яких немає показань для госпіталізації. Це люди з легким перебігом коронавірусу, а іноді — взагалі без симптоматики.

"Складається враження, що всі знімають з себе відповідальність і просто хочуть "покласти" інфекційну лікарню і медиків, які там працюють. Наскільки я знаю, паралельно з коронавірусом зараз йде зростання ГРВІ. І ось бригади везуть всіх з "картиною" звичайного, не коронавірусного, вірусу. Це ще й тому відбувається, що виклики "швидких" часто висять на карті по годині-півтори, а люди в паніці дзвонять на "гарячу лінію" МОЗ і скаржаться, що у них коронавірус, а "швидка допомога" не їде. Тоді "швидкі" просто хапають всіх без розбору і везуть до "інфекціонки", аби не псувати собі статистику", — розповіла нам волонтер на правах анонімності.

За її словами, лікарі "інфекціонки" в такому ритмі довго не витримають. Зараз всі вакансії молодшого медперсоналу та лікарів закриті, але як тільки кількість хворих почне збільшуватись, знову буде дефіцит.

"Питання тільки в тому, як довго витримають лікарі. Зараз вони щоденно на роботі: і в суботу, і в неділю на півдня, але виходять", — розповіла волонтер.