У Харківській області постраждало найбільше об'єктів культурної спадщини

Триває 71-й день війни, обстріли не вщухають.

Росіяни продовжують скоювати військові злочини.

Війська країни-агресора руйнують, знищують та викрадають пам'ятки культурної спадщини українського народу. Вже задокументовано 242 епізоди військових злочинів російських загарбників проти таких об'єктів. Зруйновано та пошкоджено 16 пам'яток національного значення, 72 — місцевого значення і шість щойно виявлених. Про це 5 травня повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Найбільшу кількість руйнувань отримали об'єкти культурної спадщини у Харківській області — 84, у Донецькій — 45, у Київській — 38, у Чернігівській — 24, у Луганській — 17, у Сумській — 14. Окупантами знищено або пошкоджено 92 релігійні споруди, з них 35 — пам'ятки історії, архітектури та містобудування, 29 меморіальних пам'ятників на честь історичних особистостей та подій ХІХ–початку ХХІ ст., 19 будівель та комплексів музеїв та заповідників, 33 будинки культури, театри, бібліотеки та інші об'єкти цінної історичної забудови”, — пояснила вона .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що "руській мір" знищив у Харківській області

За словами Денісової, знищуючи культурну спадщину, РФ намагається стерти національну ідентичність українського народу.

"Війська агресора порушують статті 4 та 5 Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту. Такі дії агресора відповідно до статті 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду є воєнним злочином. Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення в Україну врахувати ці факти військових злочинів та порушень Росії прав людини в Україні", — написала уповноважена Верховної Ради з прав людини.