Сергій Жадан кличе на відкриття книгарні у центрі Харкова

Сергій Жадан прочитає нові вірші.

Книгарня на вулиці Квітки-Основ'яненка встояла і готова приймати покупців.

20 травня у центрі Харкова відкривається перша книгарня видавництва Vivat. Книжкова сфера Харкова за ці три місяці переживає небувалу кризу, оскільки офіси, склади та магазини перебували під постійним обстрілом окупантів. Продажі впали на 90%.

"Незважаючи на зруйновані дощенту будинки в районі Історичного музею, наша книгарня Vivat встояла. Тільки ударною хвилею розбило вікна. На відкриття книгарні ми запросили Сергія Жадана, який прочитає нові вірші. Саме він увесь цей час був на сторожі харківської культури, допомагав. військовим амуніцією, волонтерив. Сергій Жадан зміг заявити на міжнародному рівні про те, що Харків не поступиться Росії також і на культурному фронті", — розповіли у видавництві.

Щоб книжкова сфера змогла вистояти у цій війні, Vivat пропонує долучитися до художнього івенту "Купи книгу — збережи культуру!", покликаному привернути увагу до кризи книговидання у воєнний час.

Книгарня Vivat на вулиці Квітки-Основ'яненка, 2 запрошує на читання Сергія Жадана о 13:00.

"Покажіть, що книги потрібні нашому місту та Україні. А ми, незважаючи на вибите скло, працюватимемо для вас!", — додали у видавництві.

Видавництво Vivat, яке видавало одну книгу на день, за 85 днів війни не мало змоги надрукувати жодної книги. Склад і друкарня були розташовані близько до територій обстрілу, тому з 24 лютого книговидання впало у кому. Офіс компанії від ударної хвилі залишився без вікон, пошкоджено комунікації, а працівники стали вимушеними переселенцями.

Вперше за всю історію видавництво, яке перемогло Медведчука в суді, видавало Мей Маск та Сару Маас — не бере рукопису на розгляд. У плані стоять лише проєкти, на які раніше було укладено договори.

Раніше у Харкові відкрилися чотири магазини мережі "Книголенд", адреси: проспект Гагаріна, 167, вулиця Полтавський шлях, 148/2, проспект Героїв Харкова, 252-Б, Стадіонний проїзд, 5-А.