У Харківській області стали більше хворіти на дизентерію
У порівнянні з минулим роком захворюваність на дизентерію в Харківській області зросла на 82%.
Про це повідомили в головному управлінні Держпродспоживслужби в Харківській області.
Інфекція передається через воду, харчові продукти, а також контакт з хворими людьми. Діти страждають від хвороби у чотири рази частіше за дорослих. Найбільш вразливі до дизентерії діти віком від 6 місяців до 5 років.
У Держспоживслужбі радять:
- ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі та її вживанням, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
- мити та тримати в чистоті всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
- перед споживанням овочів, зелені, фруктів та ягід необхідно добре помити їх питною водою, а для маленьких дітей ці продукти обов’язково обдати окропом;
- для пиття і приготування їжі використовувати бутильовану питну воду або воду з централізованих джерел водопостачання;
- не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;
- при купівлі харчових продуктів у торговій мережі звертати увагу на терміни та умови їх зберігання, дотримуватись їх;
- не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- дотримуватись правил приготування страв;
- м’ясні, молочні та інші продукти необхідно варити, смажити до повної готовності, достатня термічна обробка знищує збудників;
- захищати харчові продукти від випадкового забруднення, зберігати в упаковці;
- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
Співробітники Держспоживслужби регулярно перевіряють місця тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб — дизентерія особливо небезпечна в місцях великого скупчення людей.
Крім того, експерти Держспоживслужби оглянули об'єкти водопостачання. На всіх централізованих водоканалах області знайшли ті чи інші порушення. Також є зауваження до стану 93,6% об’єктів децентралізованого водопостачання (колодязів і скважин) та на 80% об’єктів водовідведення.
Як писав KHARKIV Today, через окупацію спеціалісти не можуть перевірити наявність збудників у водоймах Харківщини.