Створили десерт на честь харків'янка, яка підкорила Голлівуд

Десерт схожий на балетну пачку, яку для світу створила Варвара Каринська.

У Львові презентували десерт “Каринська” у вигляді балетної пачки, яку створила Варвара Каринська.

У Львові презентували "Каринська", створену на честь видатної балерини та костюмерки Варвари Каринської. Це меренга з розтопленим шоколадом, вершковим кремом і вишневою начинкою. Автори десерту — шеф-кондитерка Мирослава Новосад, ресторанний консультант Всеволод Поліщук та шеф-кухар Євген Клопотенко.

"Ми хотіли показати, що українська гастрономія має право на власні символи. Ми маємо створювати страви, які розповідають історії наших видатних митців і стають частиною культурного коду нації", — зазначив Поліщук.

Технічна карта (рецепт) десерту є у відкритому доступі на сайті Євгена Клопотенка.

Хто така Варвара Каринська

Варвара Каринська (1886 – 1983) народилася у Харкові, закінчила ХНУ ім. Каразіна. У 1924 році емігрувала на Захід, співпрацювала з Джорджем Баланчиним, вдягала Елізабет Тейлор і Марлен Дітріх. Саме Каринська створила форму балетної пачки, яку використовують і сьогодні. Варвара Каринська двічі була номінувана на "Оскар": у 1948 році отримала голлівудську нагороду за дизайн костюмів для фільму "Жанна д’Арк" з Інгрід Берґман в головній ролі. У 1952 році знов номінувалася за костюми до фільму-балету "Ганс Крістіан Андерсен", однак нагороду не отримала.

У віці 91 рік пошила костюми для "Віденського вальсу".