Хворі на ботулізм через гриби — у тяжкому стані
Причиною харчового отруєння у жителів Харкова стало вживання домашніх консервованих грибів — маслят.
75-річний житель Харкова і його 46-річний син, у яких раніше підтвердили ботулізм, знаходяться у реанімації. Лікарі оцінюють їхній стан як важкий. Про це повідомили у Харківському обласному центрі контролю і профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України.
"Постраждалим введений ботулінічний антитоксин гептавалентний. Зараз вони знаходяться у реанімаційному відділенні у важкому стані", — пояснили у Центрі контролю.
Як розповіли у Центрі контролю, гриби їли троє членів сім'ї, ботулізм виявили у двох. Постраждалі бачили, що банка з консервованими грибами зіпсована, тому перед вживанням гриби піддали термічній обробці. Однак уникнути отруєння не вдалося. Симптоми з'явилися через кілька днів — нудота, блювота, загальна слабкість, порушення зору.
"Жителі Харкова разом з іншим членом сім'ї вживали в їжу гриби з банки, яка мала ознаки бомбажу. Для попередження негативних наслідків для здоров'я гриби перед вживанням були піддані термічній обробці, але це не дало бажаного ефекту. На четверту добу у батька і на п'яту — у сина з'явилися симптоми отруєння", — відзначили у Центрі контролю.
Чоловіків госпіталізували у Харківську міську клінічну лікарню швидкої і невідкладної допомоги ім. проф. Мещанінова, потім перевели у профільне відділення Харківської міської лікарні №2 ім. проф. Шалімова.
Як писав KHARKIV Today, після відпочинку на морі у жінки з Харкова підтвердили ботулізм.
На початку серпня ботулізм виявили у 31-річної мешканки Харкова, яка їла у Бердянську морепродукти. Жінку в стані середньої важкості госпіталізовано до лікарні.