Харківʼянин їв в’ялених карасів і захворів на ботулізм
На Харківщині зареєстрували перший випадок захворювання у 2022 році.
40-річного чоловіка з симптомами ботулізму госпіталізували до обласної інфекційної лікарні 10 липня. Про це повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
Фахівці провели санітарно-епідеміологічне розслідування і встановили, що причиною захворювання став в’ялений нечищений карась, якого постраждалий купував на об’єкті дрібнороздрібної торгівлі в місті Харкові. Для проведення заходів з питань дотримання санітарного законодавства на цьому торговельному об’єкті, епідеміологи направили інформацію до головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області.
Ботулізм — тяжка харчова токсикоінфекція. Після інкубаційного періоду, який триває від однієї-двох годин до десяти діб, у людини виникають симптоми, серед яких на перший план виходять специфічні, характерні для цього захворювання, пов’язані з паралічем м’язів: розлади зору ("туман" або "сітка" перед очима, двоїння зображення); утруднене ковтання, голос стає гугнявим, тихим або зовсім пропадає; в тяжких випадках — утруднене дихання. Єдиним способом лікування є введення хворому ботулінічного антитоксину.
У літній період року, коли виникають сприятливі умови для життєдіяльності збудника ботулізму, значно зростають ризики, пов’язані не лише зі вживанням продукції домашнього виготовлення, але й продукції промислового виробництва. За результатами багаторічних епідеміологічних спостережень, в Харківському регіоні причиною більшості випадків захворювання на ботулізм є саме сушена (в’ялена) риба. Епідеміологи рекомендують любителям солоної риби в теплий період року не їсти її.
Нагадаємо, у жовтні 2021 року у Харкові помер один із хворих на ботулізм. Сім'я їла консервовані гриби із зіпсованої банки.