Чай без цукру і суп без хліба. Як харківські школи звикають до нового меню від Першої леді

Харківські школи поки що не перейшли на нове меню.

Салат з моркви проти пюре з сосисками. Шкільні їдальні у Харківській області звикають до нового меню від Євгена Клопотенка і Олени Зеленської.

Вимоги нові, а їдальні, кухарі та харчові звички — старі. Перехід на нове меню у харківських школах відбувається поступово, незважаючи на це, незадоволених уже багато. Одні скаржаться на незвичний смак несоленої та несолодкої їжі, інші не можуть наїстися без хліба та цукру, у третіх нічого не змінилося.

Бланманже замість сосиски

Коли минулого року Перша леді Олена Зеленська за допомогою відомого кулінара Євгена Клопотенка взялася змінювати шкільне меню, ідею прийняли прихильно. Страви, запропоновані дітям відомим шеф-кухарем, виглядали дуже апетитно: французьке жарке з яловичини, кебаб із сиром, багато свіжих салатів, синабон, бланманже тощо. Ввели також низку заборон, наприклад, на майонез та консерви.

Що таке нова шкільна їжа:

  • заборонено подавати технологічно перероблені продукти: ковбаси, сосиски, копчене м'ясо, а також рибні консерви, непастеризоване молоко, соки, кремові вироби, снеки, що перевищують норму солі чи цукру;
  • 75% продуктів у їдальнях має бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди;
  • картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень;
  • заборонено відварювати овочі, щоб приготувати салати наступного дня, а самі салати потрібно заправляти безпосередньо перед видачею;
  • м'ясні страви — курку, індичку, нежирну свинину, телятину — потрібно якнайчастіше комбінувати з овочевими гарнірами;
  • насичені жири, зокрема вершкове масло, не повинні перевищувати 10% загальної кількості калорій;
  • плавлений сир не дозволяється;
  • сіль можна використовувати лише йодовану і лише для приготування їжі;
  • заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів;
  • питна вода повинна бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості без додавання цукру та підсолоджувачів.

10 січня школярі повернулися з канікул до шкіл і багато хто виявив у їдальнях нову, невідому їжу. Думки розділилися.

"Капець повний, харчування просто жах: шматочок чорного хліба, шматок сухого хека та "салат" з капусти. Це меню першокласників що з ранку, що на "продовженці", — пише у групі "Батьки SOS" обурена мама першокласника з Барвінкового Віта Нескромна.

У деяких харківських школах на стіні висить ще старе меню з сосисками, але з початку семестру дітей годують уже по-новому. Школярі реагують по-різному.

"Один раз син прийшов і сказав, що давали щось дуже смачне, але він не зрозумів, що, бо жодного разу такого не їв. Наступного дня на сніданок дали салат із капусти та яйце. З'їв лише яйце", — розповіла. мати учениці ліцею.

У соцмережах думки батьків розділилися практично порівну, але тенденція така: кожна школа адаптувала запропоновані Євгеном Клопотенком 160 страв по-своєму.

"Різниця між школами у харчуванні була і є. У нашій 132-й школі і раніше годували непогано, до карантину пробувала котлету у шкільній їдальні — цілком їстівна", — розповіла KHARKIV Today мама школяра Вікторія Чернікова-Берездецька.

Поки що ніхто з опитаних KHARKIV Today батьків не бачив у їдальнях обіцяного бланманже, але багато хто скаржиться на те, що діти не п'ють чай і какао без цукру — для них ці напої незвичні.

Менше калорій

Як писав KHARKIV Today, поки що лише 40% шкіл Харківської області узгодили нові меню з Держпродспоживслужбою. У школі №11 на Нових будинках кажуть, що вирішили запроваджувати корисні страви поступово, щоби не шокувати дітей.

"Є певні стереотипи, з якими треба працювати. Багато хто звик їсти хліб, наприклад, часто і багато. Тому нове меню вводимо поступово. Ми додали більше овочів, фрукти і так були у нас у меню. Працюємо над збільшенням кількості молочних продуктів", — розповіла KHARKIV Today директорка школи Світлана Проценко.

У Харківській санаторній школі №13 ще три роки тому захопилися стравами від Євгена Клопотенка та почали впроваджувати їх у шкільній їдальні паралельно зі звичайним, затвердженим на той час меню. Директорка школи Галина Михайленко згадує, що перехід тоді пройшов без проблем, жодних нарікань на блюда від популярного шеф-кухаря не було. Нині все набагато складніше.

"Зменшилися порції, у них менше калорій, менше стало хліба і зовсім зник цукор, зокрема, з напоїв. Наразі це вже не ті страви Клопотенка, які ми вибрали самі, і це поки що не дуже добре сприймається", — розповіла Галина Михайленко.

Харківські педагоги солідарні у тому, що меню необхідно вводити поступово, а не одним днем, щоб діти змогли звикнути до нових страв, а шкільні кухарі якнайкраще адаптували рекомендації Євгена Клопотенка до реалій життя.