Нажмите "нравится", чтобы читать KHARKIV Today на Facebook

«Положення Міносвіти може нівелювати батьківське право у школах», - Тарас Сітенко

Фото: KHARKIV Today
"Мы требуем отменить решение исполкома Харьковского горсовета об установлении новых тарифов" — Тарас Ситенко. Фото: KHARKIV Today.
Якщо недоопрацювати положення на місцях, вплив батьків на відбір директорів шкіл будет зведений нанівець.

Рік тому український парламент схвалив  закон «Про освіту», одним із важливих пунктів якого була ліквідація монополії чиновників на призначення директорів шкіл. Відтепер право голосу отримали і  найбільш зацікавлені учасники освітнього процесу – батьки учнів.

Утім, якісна реалізація цього права під питанням через розроблене Міністерством освіти Типове положення про конкурс на посаду керівника закладу середньої освіти, на підставі якого засновники шкіл на місцях  розробляють і затверджують власні правила проведення відбору.

«Цей документ визначає загальні засади проведення конкурсу, але у ньому не прописаний чітко механізм формування конкурсних комісій. Це може призвести до того, що результати конкурсів у подальшому будуть оскаржені у суді», - заявив Тарас Сітенко, голова фракції «Самопоміч» у Харківській міській раді під час засідання сесії.

За словами депутата,  документ не уточнює, як саме буде відбуватися відбір батьків у комісії, що автоматично створює напругу та підстави для конфліктів.

«Якщо йдеться про громадські об’єднання  батьків учнів, то згідно із цим положенням, наприклад, у Харкові, де працює 181 школа, на базі кожної має бути створена громадська спілка або організація для проведення конкурсу, - коментує Тарас Сітенко. – Проте у положенні немає ані слова про збори батьків, а це може призвести до закритості процедури  проведення конкурсу».

Зрештою,  є ризик, що через недосконалість документу Управління освіти на місцях через контрольовані конкурсні комісії, склад та регламент роботи яких чітко не прописаний, будуть допомагати перемагати у конкурсі  підконтрольним їм директорам.

«Ми вимагаємо створити робочу групу, яка б доопрацювала це положення до норм та механізмів, що забезпечать справедливий і безконфліктний конкурс, - зазначив Тарас Сітенко. – Якщо цього не зробити, батьківське право у школах може бути нівельовано».

Простой текст

  • HTML-теги не обрабатываются и показываются как обычный текст
  • Строки и абзацы переносятся автоматически.
  • Адреса веб-страниц и email-адреса преобразовываются в ссылки автоматически.