Нажмите "нравится", чтобы читать KHARKIV Today на Facebook

Українців змушують платити за газ, який вони не використовували, - нардеп

Фото: Константин Чегринский / KHARKIV Today

Роман Семенуха, народний депутат від "Самопомочі", розповів про механізм, за допомогою якого газорозподільні компанії змушують споживачів сплачувати зайві гроші за газ, який вони не використовували.

"Непленарні тижні – це можливість поспілкуватися з виборцями, почути і відреагувати на їх проблеми. За результатами зустрічей вже можу поставити невтішний діагноз – кожному другому відвідувачу депутатської приймальні «болить» встановлення газових лічильників, яке шаленими масштабами триває в Україні. Зокрема, у Харкові теж. Мешканці міста скаржаться на те, що «Харківміськгаз» примусово встановлює загальнобудинкові  лічильники газу, хоча міг би ставити  квартирні та складати із споживачами індивідуальні договори. Встановлення лічильника для всіх – це така собі дешева цукерка, загорнута у яскраву обгортку. З одного боку приватні газові компанії виконують законодавчі вимоги, згідно яких до 1 січня 2018-го року в Україні повинен запрацювати повний облік газу для населення, яке використовує його у побутових цілях. З іншого, посилаючись на кодекс  газорозподільних систем, компанії на власний розсуд визначають, які лічильники ставити – загальні чи індивідуальні. І, звичайно, обирають перший варіант. Адже  встановлення загальнобудинкових лічильників обходиться у три рази дешевше: п’ять тисяч гривень замість п’ятнадцяти тисяч за індивідуальний", - відмітив нардеп.

За його словами, для мешканців багатоквартирних будинків встановлення загальнобудинкового лічильнику означає, що вони мусять сплачувати не за кількість газу, спожитого окремою родиною, а пропорційно залежно від кількості зареєстрованих у квартирі.

"Якщо  у квартирі зареєстровано дві особи, а проживають четверо, то кількість спожитого ними газу частково перекладається на сусідів. І це вже відбувається. Платіжки за газ деяких споживачів у Харкові із встановленням загальнобудинкових лічильників виросли удвічі! Хоча насправді із введенням обліку люди мали б економити і платити на 15-30% менше. Це нонсенс, враховуючи той факт, що встановлення лічильників, яке начебто безкоштовне, споживачі уже оплатили – їх вартість закладена у тариф. Обурює й інший факт. Тим споживачам, які не погоджуються на примусове встановлення начебто безкоштовного лічильника, і не хочуть за власний кошт купувати індивідуальний, «Харківміськгаз» погрожує відключити газ!", - сказав Семенуха. - Чергове залякування українців та афера, схвалена на найвищому рівні!".

Нардеп зазначив, що депутати від «Самопомочі» у Верховній Раді, передбачаючи даний ефект, ще кілька місяців тому зареєстрували законопроект, який чітко регламентує відносини між компаніями–газопостачальниками та мешканцями багатоповерхових будинків. Зокрема, у ньому йдеться про те, що загальнобудинковий лічильник газу може встановлюватися лише за згодою усіх власників багатоповерхового будинку. Однак провладна та олігархічна більшість блокує розгляд даного законопроекту навіть у  першому читанні.

Простой текст

  • HTML-теги не обрабатываются и показываются как обычный текст
  • Строки и абзацы переносятся автоматически.
  • Адреса веб-страниц и email-адреса преобразовываются в ссылки автоматически.