Нажмите "нравится", чтобы читать KHARKIV Today на Facebook

Роман Семенуха требует привлечь Евгения Мураева к уголовной ответственности

Роман Семенуха «Міська влада Харкова вбиває історичну забудову». Фото: KHARKIV Today
На сессии Харьковского городского совета Евгений Мураев назвал депутатов "Самопомочі" неонацистами. 

Депутат уверен, что слова Мураева на сессии Харьковского горсовета попадают под две статьи УК - "разжигание межнациональной розни" и "госизмена". 

На заседании Верховной Рады 20 июня народный депутат Роман Семенуха (фракция "Самопоміч") озвучил требование к СБУ и Генеральной прокуратуре оценить действия Харьковского городского совета относительно переименования проспекта Григоренко и высказывания Мураева о неонацистах.

"Сьогодні вважаю за необхідне привернути увагу всієї країни до вчорашніх ганебних подій, які сталися в місті Харкові. Вчора Харківською міською радою було прийняте незаконне рішення про перейменування проспекту дисидента Григоренка на проспект імені маршала Жукова. Ім’я Жукова – це ім’я людини, яка протягом 17 років обіймала різні посади в Міністерстві оборони РСР, яка була членом президії ЦК КПРС, за законами України не може згадуватися українськими вулицями та проспектами. І прийняте всупереч закону таке рішення вчорашньою Харківською міською радою має бути беззаперечно скасованим. Харківська обласна прокуратура має негайно дати правову оцінку цій події", - сказал с трибуны ВР Семенуха.

По словам народного депутата, переименование проспекта и нарушение Закона о декоммунизации - очередное звено в цепочке пророссийских высказываний и поддержке "русского мира" лично городским головой Геннадием Кернесом и пулом его депутатов, которые отдали 59 голосов за возвращение проспекту имени Жукова.

"Рішення, прийняте вчора Харківською міською радою, є прямим та логічним наслідком безкарності людей, що в 2014-2015 році кликали "руський мір" в мирне місто Харків. Відчуття безкарності стало запорукою того, що харківська влада все частіше і з більшою нахабністю демонструє своє справжнє російське нутро. Спочатку була спроба знести намет в центрі Харкова "Все для перемоги", який став символом боротьби харків’ян проти російської навали, який і досі є пунктом волонтерської допомоги для учасників війни. Тепер - повернення вулицям Харкова імен-символів радянського режиму", - говорит Семенуха.

Кроме того, депутат потребовал дать правовую оценку действиям нового коллеги по партии Кернеса - Евгения Мураева, который с трибуны Харьковского горсовета требовал вернуть Жукова на карту Харькова, а всех, кто выступает против этого решения, назвал неонацистами.

"Євген Мураєв назвав присутніх на засіданні депутатів "Самопомочі": активістів, волонтерів, ветеранів війни – неонацистами. При чому серед цих людей були і волонтери, і безпосередньо ті люди, які своїм життям, здоров’ям, у 2014-2015 році захистили Харків і Україну від російської навали. Я розумію, що Мураєву і "Опозиційному блоку" загалом дуже не подобається "Самопоміч", але ким треба бути, щоби назвати цих людей, які захистили, повторюся, власним здоров’ям, Харків і Україну від російської навали. Вислови Мураєва, на мою точку зору, тягнуть на порушення двох статей Кримінального кодексу України. Перша – це 161 стаття "розпалювання національної ворожнечі "та 111 стаття – "державна зрада". Я вимагаю негайної реакції Служби безпеки України, Генеральної прокуратури. Шановні правоохоронці, виконайте свою роботу, дотримайтесь букви закону", - сказал Роман Семенуха.

19 июня на сессии Харьковского городского совета приняли решение о переименовании проспекта Григоренко в маршала Жукова.

Простой текст

  • HTML-теги не обрабатываются и показываются как обычный текст
  • Строки и абзацы переносятся автоматически.
  • Адреса веб-страниц и email-адреса преобразовываются в ссылки автоматически.