Нажмите "нравится", чтобы читать KHARKIV Today на Facebook

Потрібно передавати посил на невідворотність об’єднання, - Георгієвський про нову стратегію МТОТ

Успішність повноцінного повернення тимчасово окупованих територій в тому числі залежить від стратегії діяльності відповідного міністерства, вважає доктор юридичних наук, керівник аналітичного центру «ЕкспертиЗА Реформ» Юрій Георгієвський.

Успішність повноцінного повернення тимчасово окупованих територій в тому числі залежить від стратегії діяльності відповідного міністерства, вважає доктор юридичних наук, керівник аналітичного центру «ЕкспертиЗА Реформ» Юрій Георгієвський.

Про це він розповів в коментарі KharkivToday.

Експерт впевнений, що є сенс перейменувати Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (МТОТ) у Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб. Це дозволить відобразити стратегічну функцію і завдання цього центрального органу державної виконавчої влади.

На думку Юрія Георгієвського, наразі профільне міністерство має займатися системним моніторингом всіх соціальних і, зокрема, управлінських процесів на цих територіях.

«Погодьтесь: ми не знаємо, що відбувається з демографією – яка народжуваність, яка смертність, які відбуваються міграційні процеси, у якому стані перебуває економіка, як сплачуються там податки, як вони використовуються, у якому стані бюджетна, соціальна сфери, як функціонують заклади охорони здоров’я, що з освітою? Як функціонує окупаційна адміністрація? У всіх цих питаннях треба розбиратися і мати чітке уявлення», - обґрунтовує свою думку Георгієвський.

До того ж, на Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій потрібно покладати проведення низки інформаційних заходів щодо будь-яких рішень чинної влади. Міністерство має працювати над розробленням реінтеграційного законодавства, тому що мешканців тих територій, українських громадян, безумовно, турбує питання відповідальності.

«Дехто брав участь у діяльності окупаційних адміністрацій, а дехто просто став заручником цієї ситуації,  і наразі вони перебувають під впливом  певної пропагандистської машини. Коли їм постійно нагадують: Україна від вас відмовилась, якщо відбудеться захоплення території ви обов’язково станете суб’єктами відповідальності. Звичайно, Міністерство повинно розробити таке реінтеграційне законодавство, яке буде передбачати розв’язання питання диференціації відповідальності для всіх мешканців тимчасово окупованих територій, - вважає експерт. -  Ті мої колеги, які мають доступ до спілкування з мешканцями окупованого Донбасу, підтверджують, що є постійні факти залякування представників бюджетної сфери. Що їх обов’язково притягнуть до відповідальності за державну зраду за діяльність під час окупації. Така позиція активно транслюється через пропагандистські канали. Очевидно, що такі настрої не грають на користь бажанню українців по той бік лінії фронту до об’єднання», - вважає Юрій Георгівський.

Георгієвський впевнений: люди, які не вчиняли тяжкі злочини – не вбивали, не ґвалтували, не катували - мають бути звільнені від відповідальності. До певного кола осіб, можливо, буде необхідно ввести певні обмеження щодо подальшої роботи на державній службі і в органах місцевого самоврядування. В цілому в інформаційному просторі ми маємо йти з ідеєю прощення. Звісно, що не тотального і не безвідповідального. Але таким кроком ми маємо протистояти пропаганді і давати людям зрозуміти, що на них чекають вдома.

У якості завдань профільного міністерства варто визначити відновлення зв’язків з різними соціальними групами. «Потрібно передавати посил на невідворотність об’єднання, національну єдність і формувати там поступово, зусиллями саме цього міністерства, підтримку в цих соціальних групах», - підсумував керівник аналітичного центру, доктор юридичних наук Юрій Георгієвський.

Простой текст

  • HTML-теги не обрабатываются и показываются как обычный текст
  • Строки и абзацы переносятся автоматически.
  • Адреса веб-страниц и email-адреса преобразовываются в ссылки автоматически.