Нажмите "нравится", чтобы читать KHARKIV Today на Facebook

Чому проблемою екоциду займається лише активна громадськість Харкова? — БЛОГ

волонтер

Ще на початку вересня ми долучилися до протистояння харків'ян в одній важливій та кричущій проблемі. Хочу більш детально про це розписати й звернутися до вас з важливим оголошенням.

У Новобаварському районі міста знаходиться сумнозвісний Харківський коксовий завод, потужності якого використовує Товариство з обмеженою відповідальністю "Коксовий завод "Новомет".

Ситуація з Харківським коксовим заводом набула великого розголосу, оскільки його діяльність призвела до різкого погіршення екологічного стану в прилеглих районах міста. Погіршився склад повітря, зросли показники захворюваності онкологічними, серцево-судинними, алергічними хворобами, а також легенів і верхніх дихальних шляхів.

Внаслідок проведеної екоінспекції "Коксового заводу "Новомет" було зафіксовано викиди небезпечних речовин в атмосферне повітря. Це — аміак, фенол і сірководень. Подібна діяльність є нічим іншим як екоцидом, що є злочином за Кримінальним кодексом України — ст. 441 КК України.

Люди середнього та похилого віку мають хронічні захворювання щитоподібної залози й серцево-судинної системи. Серед дітей, які мешкають у цьому районі, у п’ять разів більше інвалідів, ніж у віддалених населених пунктах Харківщини. Тому, якщо в когось прокотилася сльоза за тими, хто може залишитися без роботи внаслідок закриття підприємства, задумайтесь над долею хворих (серед яких багато дітей), кількість яких збільшується.

За інформацією виконуючої обов'язки голови Держекоінспекції в Харківській області Інеси Сосіної, підприємство працює за відсутності дозвільних документів на здійснення викидів в атмосферне повітря. 8 жовтня закінчився термін припису екоінспекції, за яким харківський завод мав отримати дозвіл на викиди. Дозвіл він не отримав, однак викиди аж ніяк не припинив. За відсутності дозвільних документів підприємство не має права здійснювати діяльність. 

Представники екоінспекції разом з виконавчою службою мали право зайти на територію заводу й виконати процедуру закриття. Однак, на завод представників екоінспекції не допустили, вони виявилися безсилими перед спритними власниками ТОВ "Коксовий завод "Новомет" та не змогли зупинити незаконну діяльність небезпечного підприємства.

Представники держекоінспекції зафіксували викиди небезпечних речовин. Це — аміак, фенол і сірководень. Перевищення гранично допустимих концентрацій формальдегіду та оксиду вуглецю зафіксовано на вулицях поблизу заводу.

Надалі екоінспекція звернулася до суду із позовом про застосування до коксового заводу заходів державного реагування. Проте, і цього разу екологів чекала поразка. 

Подібна безпорадність держекоінспекції наштовхує на роздуми щодо створення останньої лише видимості діяльності за відсутності зацікавленості в досягненні реальних результатів та припинення вчинення екологічних злочинів проти місцевого населення з боку власників коксового заводу.

Чимало разів харків’яни намагалися привернути увагу влади до даної проблеми, неодноразово виходили на страйки, перекривали рух транспорту, подавали до суду, змушували міського голову, державні й екологічні інстанції вчинити тиск на власників підприємства, але чергові спроби виявилися марними.

Були неодноразові звернення до очільника ХОДА, однак його реакція звелася виключно до присутності на пресконференції. Саме під його контролем перебуває Департамент екології та природних ресурсів. Контроль та вирішення цієї ситуації є його прямими повноваженнями.

Харківська ОДА цю ситуацію знає і не вчиняє жодних дій з врегулювання. Крім того, підприємство незаконно використовує артезіанську свердловину у виробничому процесі коксу. Дозвільних документів на водокористування підприємство не має. За наявності таких грубих порушень у веденні господарської діяльності обласна влада мала не просто зацікавитися цим питанням, а ВИРІШИТИ його. Однак бачимо повну немічність або ж умисну сліпоту в баченні цієї проблеми.

Те ж саме стосується і міської влади. Представники Харківської міської ради неодноразово заявляли про необхідність контролю над екологічною ситуацією навколо підприємства та обіцяли взяти ситуацію під контроль міської влади. Проте, жодних конкретних дій здійснено не було.

Безпорадність місцевої  влади, яка за ці всі роки не спромоглася вплинути на розв'язання проблеми "Коксохіму", змусила місцевих мешканців звернутись до Служби безпеки України. Без перебільшення, серйозність злочину, який кваліфікується за ст. 441 Кримінального кодексу України "екоцид", потребує найвищої уваги правоохоронних органів. Екоцид — це підслідність СБУ, чому цією проблемою знову продовжує займатися активна громадськість Харкова?

Простой текст

  • HTML-теги не обрабатываются и показываются как обычный текст
  • Строки и абзацы переносятся автоматически.
  • Адреса веб-страниц и email-адреса преобразовываются в ссылки автоматически.