Нажмите "нравится", чтобы читать KHARKIV Today на Facebook

Закінчився розгляд законопроектів, що покликані реформувати телеком-галузь

заступник голови Харківської ОДА

Отже, сьогодні розглянули законопроект про електронні комунікації. Законопроект запроваджує нові принципи формування незалежного регулятора в галузі зв'язку. Також містить в собі низку дерегуляційних норм: скорочення кількості ліцензій з 7-ми до 2-х, вводить заявницький принцип. Відкриває можливості для створення віртуальних мобільних операторів, спільного використання радіочастотного ресурсу, дає можливість абоненту змінювати оператора зберігаючи номер та багато іншого. Нажаль через популістичну позицію частини зали та справді спірну редакцію у частині формування та призначення членів регулятора закон був відправлений на повторне перше читання. Маю надію, що у найближчий час ми повернемося до цього питання.

Приняли законопроект у першому читанні про електронні довірчі послуги, що дає можливість синхронізувати наше законодавство з європейським задля транскордонної сертифікації електронного підпису. Закон також запускає процес легалізації таких іноваційних технологій як Bank-id, Mobile-id.

Прийняли за основу закон про засади кібербезпеки. Як відомо кібервійна є складовою гібридної війни, у стані якої ми знаходимося з Росією.

В першому читанні прийняли закон про обробку інформації в системах хмарних обчисленнь , що дасть можливість зекономити значні бюджетні, які зараз витрачаються на комп'ютери, сервери, обслуговування та придбання ліцензійного програмного забезпечення. Закон дозволяє приєднатися Україні до сучасних технологій цифрового суспільства.

Також вдалося прийняти надважливий первинний законопроект Про доступ операторів до об'єктів інфрастуктури, по якому я очолював робочу групу. Кінцева мета законопроекту встановити баланс між державними інтересами, операторами зв'язку та власниками об'єктів інфраструктури різних форм власності та найголовніше кінцевим споживачем. Адже мета одна: запезпечити кожного українця високоякісним інтернетом в будь-якій точці країни.

Дякую Олександру Данченко за величезну роботу, іншим співавторам, учасникам робочих груп, моїй команді, що зробила величезну роботу, працівникам секретаріату профільного комітету, Фракції Самопоміч" та іншим колегам, що підтримали наші ініціативи в сесійній залі.

Окрема подяка Яніці Мерило.

Попереду серйозна робота у підготовці до другого читання.

Простой текст

  • HTML-теги не обрабатываются и показываются как обычный текст
  • Строки и абзацы переносятся автоматически.
  • Адреса веб-страниц и email-адреса преобразовываются в ссылки автоматически.