Нажмите "нравится", чтобы читать KHARKIV Today на Facebook

Батьки школярів повинні впливати на розподіл коштів і контроль витрат

заступник голови Харківської ОДА

Святкові дні перших днів вересня шкільного навчання минули, пора поговорити, як нам разом покращити якість навчання. Питання, пов’язані з поборами у школах, активісти порушували в Харкові неодноразово.

Наведу кілька цифр для початку. За різними даними, батьки минулого року внесками (поборами) здали до харківських шкіл понад півмільярда гривень. Водночас держава фінансувала школи у 2015 році на рівні 1 454 490 830 грн (у тому числі з муніципального бюджету), натомість 2016 року в проекті вже 1 904 601 750 грн.

Частина шкіл справді відчула покращення фінансування, проте збільшення з різних причин (в тому числі суб’єктивних) відбувається нелінійно. Тим не менше цифри свідчать про таке: фонд розвитку становив 22 281 897 грн, а в проекті бюджету 2016 року вже заплановано 131 284 073 грн. Зокрема, на покращення матеріальної бази за рахунок різних програм 2015 року було профінансовано 18 660 600 грн, проте вже в проекті 2016-го закладено 49 644 744 грн.

Саме ці кошти мають бути спрямовані на спортивні майданчики, ремонти приміщень, устаткування класів і багато чого іншого, на що, власне, у батьків і стягують кошти. Безумовно, це стало можливим не лише завдяки бюджетній децентралізації (за два роки бюджет Харкова зріс більше ніж утричі), але й активній позиції фракції «Самопоміч» у харківській міськраді.

Але цього збільшення, на жаль, недостатньо. Більше того, я глибоко переконаний, що батьки повинні мати право впливати на розподіл коштів і мати можливість контролювати використання коштів. Саме тому наші активісти запровадили «гарячу лінію» щодо шкільних поборів і правопорушень. Це телефон довіри для батьків, які стикаються з вимаганням з боку керівництва шкіл і дитсадків, тиском або дискримінацією дітей за будь-якою ознакою.

На початку нового навчального року та перед зібраннями, на яких зазвичай озвучують суми, які необхідно здати на ремонти, мийні засоби, шкільні меблі й обладнання, було організовано «телефон довіри» для батьків. Зателефонувавши за зазначеним номером, можна анонімно повідомити оператору про факти вимагання грошей представниками навчальних і дошкільних закладів, а також отримати кваліфіковану юридичну консультацію, як діяти в подібній ситуації.

baner-chesna-osvita

Простой текст

  • HTML-теги не обрабатываются и показываются как обычный текст
  • Строки и абзацы переносятся автоматически.
  • Адреса веб-страниц и email-адреса преобразовываются в ссылки автоматически.