Нажмите "нравится", чтобы читать KHARKIV Today на Facebook

Балаклія: наслідок безвідповідальності та безкарності

Депутат Харьковского областного совета

Вчора вдень, 3 травня, в місті Балаклії Харківської області, де рік тому, 23 березня 2017 року, вибухнув військовий арсенал, знову почались вибухи. Як повідомили місцеві мешканці, над військовою частиною стяв стовп диму.

Мер Балаклії повідомив, що вибухи заплановані – підривають залишки боєприпасів, що залишились після минулорічної НС. Але, за словами місцевих – жодного попередження не було, десь о 2 годині почали евакуювали дітей зі школи та дисадків, людей відпустили з роботи.

Близько 17-ї години, за словами очевидців, вибухи відбувались кожні 10-15 секунд, на терiторii військової частини зайнялась одна з будiвель.

На тушіння пожежі було залучено чотири пожежні розрахунки Збройних сил України і шість – Державної служби з надзвичайних ситуацій, три пожежні танки, інженерна машина розгородження, літак Ан-32 та гелікоптер Мі-8. До ліквідації наслідків також залучено 69 військовослужбовців ЗСУ та 25 представників ДСНС.

Заступник начальника озброєння ВСУ Валерій Стецюк основною причиною пожежі назвав возгоряння трави, не виключивши, що відбулось самовозгоряння. «Точно причину возгоряння назвати мне можем. Версій буде ще багато, по кожній проведуть слідство», - розповів війсковий. Але ймовірність диверсії, за його словами, слідство повністю виключає.

Депутати обласної ради, Татьяна Бедняк та Дмитро Булах приїхали на місце подій одразу після того, як їм зателефонували місцеві мешканці, стривожені вибухами. «На територію військової частини нас не пустили. Точні причини загоряння та вибухів досі невідомі, версії з різних офіційних джерел різняться, - розповів Дмитро Булах. - Але в будь-якому разі, я оцінюю вчорашню надзвичайну ситуацію як логічний наслідок минулорічних подій. Пройшло більше року, а за вибухи, які стались в березні 2017 року, ніхто не відповів. Якщо і за ці вибухи ніхто не нестиме відповідальності, то варто очікувати на продовження. Бо снарядів тут ще багато, все не розміноване остаточно. Снаряди зберігаються в траві, просто неба, порушуючи усі норми. І чергові вибухи – це питання часу. Безвідповідальність є небезпечною для життя».

Тетяна Бідняк, голова фракції «Самопоміч» в Харківській обласній раді: «Пожежу, наче, загасили, принаймні, зарева не видно, пожежні машини чергують, про всяк випадок. Щодо причин вчорашніх вибухів залишається купа питань, ми почули вже три офіційних версії, які суперечать одна одній і здоровому глузду. Наприклад, по одній з них, через наїзд танку на снаряд, виникла іскра, трава зайнялась, почалась пожежа. Але, згідно із правилами зберігання боєприпасів, трави на арсеналі взагалі не може бути,. На запитання про те, чого її не покосили минулого року, бо це ж не зелена трава загорілася, мені відповіли: «Ви шо? Це ж небезпечно, там болванки, що не розірвались з минулого року! Там неможна ходити!». Тобто ходити неможна, а танком можна?!»

Місцеві мешканці кажуть, що на ранок у Балаклії спокійно. Школи, дитсадки та лікарні сьогодні працюють в штатному режимі. Мешканці, які вчора покинули місто, ближче до опівночі повернулись додому.

Марина Смолянець, жителька Балаклії вважає, що склад боєприпасів є постійним джерелом небезпеки для місцевих мешканців «На що очікувати далі? Ситуація минулого року нічого не навчила. Як не охороняли нормально, так і не охороняють. Приберіть, до біса, цей арсенал з нашого міста. Ми хочемо жити спокійно!»

Оригінал:

Простой текст

  • HTML-теги не обрабатываются и показываются как обычный текст
  • Строки и абзацы переносятся автоматически.
  • Адреса веб-страниц и email-адреса преобразовываются в ссылки автоматически.