Нажмите "нравится", чтобы читать KHARKIV Today на Facebook

П'ять проблем режиму Порошенка

Народный депутат

Минуло вже дві третини року, як пішов з посади президента пан Порошенко. Впевнена, що прийшов час давати оцінку його діяльності.

Хочу наголосити, що стикнувшись з купою проблем, які ми зараз вимушені вирішувати в Комітеті соціальної політики, я зрозуміла, що часи президентства ПАП можна сміливо називати «Режимом Порошенка». Ось тільки частина з того, що ми намагаємося владнати:

1. Найменша, але дуже болюча проблема - ненадання статусу УБД добровольцям, які першими прийняли на себе удар ворога у 2014-15 рр. ПАП із самого початку боявся, аби не надати джерело часткового фінансування добробатам і тому перешкоджав наданню добровольцям статусу УБД. Зараз ми вирішуємо цю проблему законопроектом 2045-1, який, до речі, підписали три фракції – Слуга Народу, Голос та Батьківщина.

2. Проблема комбатантів, а саме дії ЗСУ (Збройних сил України), які за вказівкою Порошенка приймали у свій склад добровольців не загонами, а поодинці, тобто тільки окремих осіб. Наслідки: досі існують загони, які відкрито носять зброю і не знайдено шляхів їхньої асиміляції у структурах збройних сил. Ця неврегульованість збільшує напругу у суспільстві. ПАП розраховував на те, що він своїми діями послабить рух добробатів і вони перестануть існувати. З іншого боку, ці добровольці використовуються різними деструктивними силами у намаганні збільшити напругу у суспільстві. А вони насправді потребують включення у склад ЗСУ і набуття легального статусу. Зараз ми опрацьовуємо проект закону про комбатантів і сподіваємося вирішити цю проблему.

3. Дискримінація в оплаті пенсій для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). ООН у всіх доповідях відзначало, що політика ПАП та Уряду Гройсмана по відношенню до цих громадян була відверто дискримінаційною, коли людей кидали практично напризволяще. Додам, що така недолуга поведінка сприяла погіршенню відношення населення до влади, а також один до одного (бо фактично відбувся розподіл на тих, хто став ВПО, і тих, хто залишився на непідконтрольних територіях). Для вирішення цієї проблеми ми підготували законопроект 2083-д, який підтримав Комітет з прав людини та «Батьківщина». Обговорення цього законопроекту ми проведемо під час виїзного засідання комітету у Львові.

4. Жахливим злочином вважаю ув’язнення добровольців, сотні з яких в попередні роки опинилися за гратами, а їхні справи були криміналізовані. Потрібно більшість з них декриміналізувати, і це питання обговорювалося в минулу п’ятницю, коли Офіс Президента проводив зустріч з адвокатами та громадськими організаціями. Наразі склалася дуже напружена ситуація. Ув'язнених потрібно розділити на три категорії: ті, хто потрапив до тюрми за законами мирного часу, фактично перебуваючи у воєнному, але не зробивши навмисних шкодливих дій; тих, хто усвідомлено робив злочин, але знову ж таки за законами мирного часу, без врахування контекстів воєнного стану; і, нарешті, кримінальні злочини, такі як пограбування мирного населення, зґвалтування і т.ін. Цих останніх потрібно жорстко покарати. Що стосується перших двох категорій, то вони потребують амністії чи скасування термінів ув'язнення з розумінням, в тому числі, високого рівню тортур у тюрмах. Домовились про вирішення цієї проблеми з представниками Генпрокуратури та Денисом Монастирським і вже готуємо законопроект разом із офісом Омбудсмена.

5. Нарешті потрібно негайно створити нормальний реєстр УБД, бо зараз в нього включені не тільки ті, хто воював у складі ЗСУ, але й представники купи цивільних служб, що перетворює цей реєстр на звалище, яким неможливо управляти. В результаті, ми на сьогодні маємо недобори у ЗСУ і пишемо окремий закон про «Ветерана ЗСУ», заради підняття престижу військового.

Ці п'ять проблем є прямим звинуваченням Режиму Порошенка, що кинув напризволяще українців та вніс розбрат у суспільство. Це є та аналітична оцінка, на яку ПАП та його фракція, яка зараз активно нас атакує в стінах парламенту, заслуговують. Нам потрібно напрацьовувати вірні рішення по об'єднанню нації та протистояти політиці розбрату, яку проводить Євро Солідарність та її очільник. Чому про це важливо казати саме зараз? Тому що ПАП звинувачує нас щодня у продажі національних інтересів, в той час коли ми щосили намагаємося виправити заподіяне ним зло та згуртувати українців заради побудови спільного майбутнього.

Оригінал: Галина Третьякова / Facebook

Простой текст

  • HTML-теги не обрабатываются и показываются как обычный текст
  • Строки и абзацы переносятся автоматически.
  • Адреса веб-страниц и email-адреса преобразовываются в ссылки автоматически.