Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Зеленський зробив ставку на Кернеса і Ярославського, як це робили Порошенко і Янукович — БЛОГ

журналист, главный редактор портала Цензор.net

Харків зараз — приклад розвалу влади в регіонах і втрати керованості президентськими адміністраціями з боку Офісу президента.

19 березня на прес-конференції двоє місцевих феодалів — Геннадій Кернес і Олександр Ярославський демонстративно образили заступника голови ОДА Пастуха і голову ОДА Кучера, тому що вважають, що їх власний антикризовий штаб більш значущий, ніж антикризовий штаб голови ОДА. А президент Зеленський по суті підтримав Кернеса і Ярославського на противагу своїй же облдержадміністрації. До чого це все призведе?

Президент 16 березня зібрав олігархів і вирішив розподілити їх по регіонах для підтримки різних областей, щоб вони самі організували допомогу людям, самі створили антикризові штаби, самі проводили збір коштів, і чомусь куратором Харківщини призначив Ярославського — партнера Кернеса, і довірив йому створення обласного антикризового штабу. Ярославський завіз із Китаю великий вантаж гуманітарної допомоги. В результаті в області працюють два антикризові штаби, які ворогують між собою. Виникає питання — а навіщо нам тоді взагалі утримувати таку величезну і таку дорогу вертикаль президентської влади?

По суті президент визнав — він призначив керувати ОДА непідготовлених і не суб'єктних в політиці людей і віддає місцеву владу олігархам, тому що своїм адміністраціям не довіряє. Олександр Турчинов також збирав олігархів у 2014-му — але він пропонував олігархам особисто очолити облдержадміністрації. Тобто не дублював систему управління, а навпаки — делегував повноваження та персоналізував відповідальність. Але Зеленський відповідальність не делегує, а фрагментує.

У відповідь на звинувачення Ярославського Кучер сказав, що це він сам створив антикризовий штаб, і звинуватив Ярославського в лобіюванні особистих інтересів, а до Кернеса пообіцяв жорсткі заходи:

"Він вирішив дати заробити компанії свого брата по постачанню медобладнання. Це їх право, але я в цьому брати участі не буду. Напередодні у мене із Ярославським відбулася розмова, де він мені прямо радив, як мені витрачати бюджетні гроші. Я не погодився. Тому посипалися образи на мою адресу. Я звертаюся до Кернеса. На мою думку, в Харківській області саме він є абсолютно деструктивним елементом, який організував те, що відбувається. Наша реакція буде жорсткою, тому що ця людина не займається тими речами, якими повинен займатися мер великого міста. Він відповість за те, що мають люди. Є певна інформація, ви про неї пізніше почуєте від правоохоронних органів ".

Але звинувачення ні до чого не привели, розбиратися не стали. Зеленський зробив ставку на Кернеса і Ярославського — так як раніше це робив Порошенко і Янукович. Причина — в абсолютному хаосі в Офісі президента у питаннях регіональної політики.

Президент довірив регіональну політику обласних і районних адміністрацій своєму другові Сергію Трофімову, який не має досвіду держуправління і розуміння своєї роботи, який, в свою чергу, передав "кураторство" над Харківщиною своєму товаришеві Вадиму Слюсарєву, заможному прикордоннику з інтересами на прикордонному пункті "Гоптівка". Слюсарєв пробив призначення на Харків головою ОДА Олексія Кучера і прокурора області Олександра Фільчакова. Сам Кучер — адвокат, політичної суб'єктності не мав, і йому спочатку дали вкрай обмежені повноваження, без будь-яких силовиків. Чи міг він стати ефективним управлінцем в області, де контроль над держпідприємствами і структурами влади в області давно поділений між Кернесом і Райніним? При цьому за 9 місяців влади Зеленського у половині районів Харківської області не призначені голови районних адміністрацій!

Харківська область сьогодні відкрита для сепаратизму, бо тут обнулилася центральна влада, і це серйозна загроза. І на місцевих виборах, до яких "Слуги" ніякої серйозної підготовки не ведуть, партію чекає поразка і падіння результатів у порівнянні із парламентськими виборами. Хто посилиться? Новий створений Зеленським антикризовий штаб Кернеса і Ярославського — вони мають багатий досвід "переконання" бізнесменів в необхідності жертвувати їм гроші.

Коли хтось викидає владу під ноги — хтось спритний поспішає її підібрати.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.